Власнику загрожує штраф при будівництві погребу без повідомлення


Будівництво поргебу у власному дворі без повідомлення відповідного органу держархбудконтролю про початок виконання зазначених робіт є адміністративним правопорушенням і карається штрафом.

 

Відповідне положення міститься в постанові КАС ВС від 7 листопада 2019 року № 806/5238/15, повідомляє Ліга.Закон.

 

У повідомленні наголошується, що суд апеляційної інстанції погодився з судом першої інстанції. Згідно з судовим рішенням, будівництво погребу здійснювалося без повідомлення про початок виконання зазначених робіт, що є адміністративним правопорушенням, передбаченим ч. 5 ст. 96 КУпАП. Тому власник нерухомості, у якій здійснювалися будівельні роботи, був правомірно притягнутий до адміністративної відповідальності у вигляді мінімального штрафу, передбаченого санкцією вказаної норми.

 

Згідно п. 1 ч. ст. 34 Закону № 3038-VI «Про регулювання містобудівної діяльності» (в редакції, чинній на час виникнення спірних відносин) замовник має право виконувати будівельні роботи після повідомлення замовником про початок виконання будівельних робіт відповідного органу держархбудконтролю щодо об'єктів, будівництво яких здійснюється на підставі будівельного паспорта, які не потребують реєстрації декларації про початок виконання будівельних робіт або отримання дозволу.