Підвищили штрафи за незаконну реєстрацію нерухомості


Для нотаріусів планують збільшити штрафи за порушення законодавства про державну реєстрацію юридичних та фізичних осіб.

 

Відповідний законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту права власності» прийнятий Верховною Радою, але ще не підписаний Президентом. Про це повідомляє УНН.

 

Закон передбачає усунення основних юридичних прогалин, які створюють проблеми власникам нерухомості та бізнесу.

 

Законом запроваджується принцип одночасності вчинення нотаріальної дії та державної реєстрації прав, коли реєстраційна дія проводиться нотаріусом, який посвідчив відповідний документ про речовому праві.

 

Законом збільшено штрафи за порушення законодавства про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань.

 

Зазначено також, що на посадових осіб, у тому числі нотаріусів, буде накладатися штраф за незаконну реєстрацію від чотирьохсот до шестисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

 

Раніше штраф був від двохсот до чотирьохсот неоподатковуваних мінімумів. Якщо особа вчинить порушення повторно протягом року – то на неї накладуть штраф від п'ятисот до однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

 

Наголошується, що також збільшено штрафи за порушення порядку державної реєстрації прав на нерухоме майно та їх обтяжень. Таке порушення тягне за собою накладення штрафу від чотирьохсот до шестисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Детальніше з законопроектом можна ознайомитися за посиланням.