В Україні зобов'яжуть встановлювати ліфти в 4-поверхових будинках

Голова Мінрегіону зауважив, що у нормах також буде рекомендуватися встановлювати пасажирські ліфти в будинках від 3-х поверхів.

Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України (Мінрегіон) має намір змінити державні будівельні норми (ДБН) і ввести обов'язкове проектування ліфтів у нових житлових будинках поверховістю від 4-х поверхів і рекомендувати їх установку в новому житлі поверховістю від 3-х поверхів, пише УНІАН.

 

Як повідомив заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Лев Парцхаладзе на своїй сторінці в Facebook, відповідні зміни розробляються в нових будівельних норм "Житлові будинки. Основні положення".

 

"Досі в наших ДБН щодо житлових будинків містяться застарілі норми з проектування ліфтів - обов'язкова їх встановлення в будівлях висотою 5 і більше поверхів. Ця норма міститься в ДБН 2005 року. Але сучасний світ ставить умови для підвищеної комфортності мешканців будинків - малоповерхової житлової забудови також повинні бути вимоги до більш зручним та комфортним умовам проживання людей. Тому ми зараз розглядаємо можливість оновити норми та рекомендувати проектувати ліфти в нових житлових будинках вище 3-х поверхів, а для будинків вище 4-х поверхів зробити це обов'язковою вимогою", - написав він.

 

Парцхаладзе зазначив, що в нормах буде рекомендуватися встановлювати пасажирські ліфти в будинках від 3-х поверхів (або з висотою між основним і верхнім житловими поверхами понад 8 м), обов'язково ж планується їх встановлювати в будинках поверховістю від 4-х (або з умовною висотою 11,2 м).

 

"Ліфти, їх обладнання, розміщення машинних та блочних приміщень та сходів між цими приміщеннями слід влаштовувати згідно з вимогами ДСТУ. При цьому допускається застосовувати ліфти вантажопідйомністю 1000 кілограм з габаритними розмірами кабіни з шириною та глибиною 2100 мм і 1100 мм відповідно", - написав він.