В Україні злітають ціни на оренду житла. Відео

Найвищим попитом користуються маленькі квартири.

В Україні восени традиційно підвищився попит на оренду житла – ціни в цьому році зросли мінімум на 10%. Експерти пов'язують це явище з напливом студентів, у яких почався новий навчальний рік, повідомляє "Сніданок із 1+1".

Найбільш затребуваними залишаються одно- і двокімнатні квартири. Марина вже 10 років знімає житло в Києві. За цей час вона змінила не одну квартиру. Зараз разом з чоловіком Олександром жінка живе в однокімнатній квартирі в комфортному для подружжя районі столиці, недалеко від центру. "Дуже подобається транспортна розв'язка, зручно добиратися до роботи", – каже Марина.

Але кілька тижнів тому власниця квартири попередила, що хоче продати житло, тому Марині і її чоловікові треба шукати нове місце. "Гарна двокімнатна квартира коштує мінімум 8 тисяч гривень. І то треба пошукати. А так – 9 – 12 тисяч. Віддавати такі гроші за житло, не своє, – це дуже дорого", – каже Марина.

Щоб знайти пристойну і зручну по розташуванню квартиру, треба витратити не один тиждень, запевняє Марина. Але в цей раз їй пощастило. Господарі, які продаватимуть житло, допомогли родині швидко знайти нову квартиру. "Вони нам підшукали. Навіть домовилися про знижку, тобто все добре", – радіє Марина.

Але отримати знижку на оренду везе далеко не кожному. Попит на одно- і двокімнатні квартири у великих містах надзвичайно великий. Тому і ціни повзуть вгору – за житло просять від 300 до 1000 доларів.

Галина Мельникова займається орендою квартир уже понад 10 років. Нині жінка очолює ріелторську компанію. Каже, основні правила оренди незмінні.

"Орендарі беруть плату спочатку за перший і останній місяці оренди. Останній місяць оренди часто використовується як заставна сума. Особливо в тих випадках, де квартири з досить якісним ремонтом і хорошою технікою, меблями", – пояснює Мельникова.