Чому і як довго будуть дешевшати квартири в Україні: ситуація на ринку нерухомості

Ситуація на ринку нерухомості – лакмусовий папір економіки країни, впевнені експерти. У минулому році в доларовому еквіваленті ціни на нерухомість впали на 20%, в цьому році падіння ринку триває. Експерти вважають, квартири знову почнуть дорожчати лише після зміцнення економіки.

Про те, скільки коштує нерухомість в Україні і як зміняться ціни найближчим часом, з'ясовував сайт "Сегодня.ua".

По чому квартири: українці купують найдешевше житло

90% угод українці роблять в сегменті дешевого житла, розповідає голова комітету статистики і аналітики Асоціації фахівців з нерухомості Едуард Бразас. Так, в Києві найбільшим попитом користуються однокімнатні квартири вартістю до 25 тисяч доларів.

"Це може бути гостинка площею 20 квадратів, або тільки що отримане від будівельників житло. Якщо в квартирі навіть проводки немає, то, звісно, вона може коштувати 20 тисяч доларів. Але на неї доведеться витратити тисяч п'ять (доларів, – прим. Ред.) на сантехніку, оздоблювальні роботи, ремонт", – розповідає київський рієлтор Максим Бабуряк.

За даними одного з великих агентств нерухомості, середня вартість квадратного метра в столиці – 1033 доларів. У новобудові квадратний метр можна купити за 800-900 доларів. Серед обласних центрів (не враховуючи окуповані території) найдешевші квартири в Запоріжжі (всього 393 долара за квадратний метр). Відносно дороге житло у великих курортних містах (Одеса, Львів). Тут квадратний метр обійдеться в понад тисячу доларів за квадратний метр.

Менше 500 доларів за квадратний метр власники квартир просять в Ужгороді, Черкасах, Чернігові, Хмельницькому, Сумах і Кіровограді.

apartment-01

На "вторинці" ціни прив'язані до долара. Після девальвації національної валюти в гривневому еквіваленті ціни зросли в кілька разів. Так, якщо в 2014-му за квартиру вартістю 30 тисяч доларів потрібно було віддати всього 240 тисяч гривень, зараз за таке ж житло доведеться заплатити 750 тисяч гривень.

Як розповідає Едуард Бразас, ціни на квартири минулого року щомісячно знижувалися на 1-2%. У цьому році зростання сповільнилося. Так, щомісяця квартири дешевшають приблизно на 0,5-1%. Ситуація почала стабілізуватися після зміцнення курсу гривні, проте про зростання ринку нерухомості, вважає експерт, говорити зарано.

Яку квартиру можна купити за 20 тисяч доларів в Києві, Одесі та Запоріжжі

У Києві за 20 тисяч доларів на спеціалізованих сайтах пропонують два варіанти житла: квартири в новобудовах без ремонту, сантехніки і розведення електрики, або маленькі гостинки з житловою площею 12-15 квадратних метрів. При цьому загальна площа "однушки" в новобудові може вдвічі перевищувати площу гостинки такої ж вартості.

19

Квартира за 20 тисяч доларів в Києві. Фото: OLX

В Одесі за 20 тисяч доларів пропонують повноцінну однокімнатну квартиру (площею 38-40 квадратних метрів), але без ремонту. При цьому за ці гроші можна купити як квартиру "від будівельників" в новому будинку, так і "однушку" на "вторинці" (без ремонту і зі старою сантехнікою).

22

Квартира за 20 тисяч доларів в Одесі. Фото: OLX

У Запоріжжі за 20 тисяч доларів можна придбати квартиру загальною площею до 60 квадратних метрів. При цьому це може бути як простора "двушка", так і невелика "трійка". Є також варіанти однокімнатної квартири за 20 тисяч гривень (в центрі міста або в "дорогому" спальному районі "Піски").

20_01

Квартира за 20 тисяч доларів в Запоріжжі. Фото: OLX

Прогноз експертів: влітку ціни знизяться на 3%

Цілком можливо, що влітку ціни на нерухомість впадуть на 3%, вважає Едуард Бразас. "Влітку ринок дуже млявий, можна також очікувати стабілізацію за рахунок того, що пропозицій мало, немає об'єктів на ринку", – додає експерт.

До слова, вже зараз на ринок вплинуло зростання "комуналки". Якщо раніше в Києві будували просторі квартири, зараз, враховуючи вартість обслуговування житла, більшість нових проектів мають "помірні метражі", розповідає голова комітету статистики і аналітики Асоціації фахівців з нерухомості.

"На ринок нерухомості накладні витрати ("комуналка", – прим. Ред.) вплинули. 90% угод вже зараз знаходяться в дешевому сегменті. Ті 10%, які залишаються, на них це так не вплине. Переорієнтація була давно, що на вторинному , що на первинному ринках", – розповідає експерт.

У той же час Максим Бабуряк зазначає, якщо в цьому році економіка почне зростати, а курс долара залишиться на колишньому рівні, вже до кінця року можливе зростання цін на нерухомість.

"Першими розбирають дешеві квартири. Якщо їх на ринку залишиться менше, то підвищення цін може відбутися за рахунок того, що на ринку буде висока конкуренція на дешеве житло, і низький попит – на дороге", – розповідає ріелтор.