В Україні запустили "будівельну амністію": як узаконити самобуд

В Україні запрацював механізм будівельної амністії для дачних і приватних будинків, які були побудовані без дозвільних документів.

Про це повідомляє прес-служба Державної архітектурно-будівельної інспекції.

 

“Це означає, що українці вже можуть готувати документи для узаконення своїх самовільних будівництв”, – йдеться в повідомленні.

 

Будівельна амністія поширюється на індивідуальні (садибні) житлові будинки, садові, дачні будинки загальною площею до 300 квадратних метрів, господарські (присадибні) будівлі і споруди загальною площею до 300 квадратних метрів, побудовані в період з 5 серпня 1992 року по 9 квітня 2015 року.

 

Також амністія поширюється на будівлі та споруди сільськогосподарського призначення, побудовані до 12 березня 2011 року.

 

Головна умова – щоб вони відповідали цільовим призначенням земельної ділянки, будівельним нормам і пройшли технічне обстеження.

 

Відзначається, що для амністування такої нерухомості необхідні:

  • заява про прийняття об’єкта в експлуатацію (у разі наявності співвласники земельної ділянки/зазначеного об’єкта підписують теж);
  • один примірник заповненої декларації про готовність об’єкта до експлуатації;
  • звіт про проведення технічного обстеження, а також завірені в установленому порядку копії документа, що дає право власності або користування земельною ділянкою відповідного цільового призначення, на якій розміщений об’єкт, та технічний паспорт з відміткою про можливість розміщення і надійної та безпечної експлуатації об’єкта.

 

При цьому, технічні паспорти, складені до вступу в силу цього Порядку, подаються за умови проставлення в них відповідної відмітки про проведення їх технічного обстеження.

 

Крім того, місце розташування об’єкта має бути погоджено місцевим органом містобудування та архітектури.

 

Після подачі необхідних документів та заяви до органу держархбудконтролю, вони будуть розглянуті протягом 10 робочих днів, після чого буде прийнято рішення про прийняття об’єкта в експлуатацію.

 

При цьому штрафні санкції за самовільне будівництво і експлуатацію таких об’єктів до власників/користувачів земельних ділянок застосовуватися не будуть, підкреслюють в ДАБІ.

 

Як відзначили в інспекції, наразі в Україні працює 100 новостворених органів архбудконтролю.

 

За матеріалами Економічна Правда