Що треба знати про легалізацію самобудів?

У квітні Президент України Петро Порошенко підписав закон, який дозволяє легалізацію так званих самобудів. Документ вже прозвали законом про «будівельну амністію». Відтепер власники приватних і дачних будинків, побудованих без дозволу, зможуть оформити документи на право власності. Хто і як зможе узаконити будівництво, дізнались експерти Центру громадського моніторингу та контролю.

Які об’єкти можна легалізувати?

 

Згідно з документом, легалізувати можна побудовані в період з 5 серпня 1992 року до 9 квітня 2015 року житлові, садові та дачні будинки загальною площею до 300 кв. м, господарські будівлі і споруди загальною площею до 300 кв. м, а також побудовані до 12 березня 2011 року будівлі і споруди сільськогосподарського призначення. Важливо, що право на легалізацію не поширюється на об'єкти, побудовані всупереч будівельним стандартам, а також на багатоповерхові житлові будинки.

 

Кого стосується закон?

Насамперед «будівельна амністія» торкнеться жителів сільської місцевості, які через незнання або територіальну недоступність органів будівельного контролю не оформили своє будівництво або перебудову під час минулої хвилі легалізації три роки тому. Також законодавчі зміни стосуватимуться малого бізнесу – власників фермерських господарств. 

 

«У 2015 році власники приватних і дачних будинків, побудованих без дозволу, мали можливість завершити всі необхідні процедури протягом року. Проте багато хто так і не встиг це зробити. Сподіваюся, що громадяни поставляться до цього відповідально й отримають право власності на таку нерухомість», – зауважує заступник очільника Мінрегіону Лев Парцхаладзе.

 

Як узаконити самобуд?

Аби узаконити будівництво, потрібно зробити декілька простих кроків.

 

По-перше, зібрати документи про право власності на землю та технічний паспорт БТІ (Бюро технічної інвентаризації), який містить параметри споруди. У разі відсутності таких документів потрібно звернутись до БТІ за оформленням. Фахівці повинні переконатись, що будинок побудований без порушень будівельних норм.

 

По-друге, з урахуванням зазначених у техпаспорті даних зареєструвати декларацію про готовність об'єкту до експлуатації. Для цього потрібно звернутись до місцевої будівельної інспекції. Крім того, з березня минулого року цю процедуру можна здійснити онлайн. Електронні послуги доступні через портал Держархбудінспекції e-dabi.gov.ua, а також на єдиному державному порталі адміністративних послуг my.gov.ua.

 

По-третє, звернутись у місцеві органи ДАБІ (Державної архітектурно-будівельної інспекції), які в подальшому передадуть документи в центральний апарат.

 

Останній крок – отримати свідоцтво про право власності.  Якщо у Державної архітектурно-будівельної інспекції не буде зауважень, документ буде готовий через 14 днів.

 

На думку архітектора Тараса Годованця, закон значно спрощує та прискорює процедуру узаконення самобудів.

 

Важливо пам’ятати, що без легалізації самобуд неможливо продати або подарувати, залишити у спадок чи провести комунікації. Тож новий закон дає можливість ввести об’єкт у правове поле України.