Продовжено узаконення самобудів. Інфографіка

22 березня 2018 Верховна Рада ухвалила в цілому законопроект №3696 про внесення змін до Закону України “Про регулювання містобудівної діяльності” щодо продовження терміну прийняття в експлуатацію об’єктів будівництва, споруджених без дозволу на виконання будівельних робіт.

За відповідне рішення проголосували 276 депутатів.

 

“2015 року для власників приватних і дачних будинків, побудованих без дозволу, була можливість завершити всі необхідні процедури протягом року. Однак багато хто так і не встиг це зробити… Законопроект подовжує можливість узаконення таких об’єктів і спрощує прийняття їх в експлуатацію”, — пояснив суть закону заступник міністра регіонального розвитку, будівництва і ЖКГ Лев Парцхаладзе.

 

Закон передбачає, що орган державного архітектурно-будівельного контролю безоплатно протягом 10 днів після подання заяви повинен прийняти в експлуатацію об’єкти класу СС1, побудовані на земельних ділянках без дозвільного документа на виконання будівельних робіт.

 

Дія ухваленого закону буде поширюватися на:

  • індивідуальні (садибні) житлові будинки, садові, дачні будинки загальною площею до 300 кв. м, а також господарські (присадибні) будівлі і споруди загальною площею до 300 кв. м, споруджені з 5 серпня 1992 по 9 квітня 2015 року;
  • будівлі і споруди сільськогосподарського призначення, збудовані до 12 березня 2011 року.

 

Об’єкти повинні бути зведені на земельних ділянках відповідного призначення та відповідати державним будівельним нормам (ДБН).

 

Після цього за самобуди будуть штрафувати.

 

Також, як зазначає Парцхаладзе, такі об’єкти не можна буде продати або подарувати, залишити їх у спадок; до них неможливо буде провести будь-які комунікації.

 
За матеріалами Діло