В Україні створять фонд орендного житла

Розмови про створення фонду орендного житла в Україні ведуться вже не перший рік. Обговорювалися різні схеми, аж до оренди квартири з можливістю подальшого викупу. Проект закону "Про орендному житло", підготовлений Міністерством регіональної політики, будівництва та житлово-комунального господарства, розставив крапки над "і".

Проект закону України "Про орендному житло" гарантує пільги забудовникам і забороняє продаж такого житла, згідно з проектом закону, орендне житло - це житло, розташоване в орендному будинку.

Формуватися фонд орендного житла буде як за рахунок будинків, побудованих і введених не більше 3 років тому, так і шляхом будівництва нових орендних будинків або реконструкції будівель саме під орендні будинки.

Будуватися таке житло може за рахунок державних і місцевих бюджетів, а також за рахунок коштів приватних юридичних і фізичних осіб. При цьому варто також відзначити, що площа нежитлових приміщень в орендному будинку не може перевищувати 20% від загальної площі такого будинку. При цьому такі квартири можуть бути обладнані меблями, побутовою технікою тощо.

Орендні "плюшки"
Зацікавлювати компанії в будівництві орендного житла, згідно з документом, планують шляхом надання певних пільг. Так, земельну ділянку для будівництва та експлуатації такого житла із земель державної та комунальної власності будуть надавати безкоштовно і в постійне користування. А самого замовника будівництва звільнять від сплати пайового внеску на розвиток інфраструктури населеного пункту.

При цьому ст. 3 законопроекту в певною мірою виключає можливість маніпуляцій з орендним житлом. Так, зміна статусу орендного будинку, переобладнання такого житла в нежитлові приміщення не допускається. При цьому виключити орендний будинок з реєстру орендного житла можна не раніше ніж через 10 років після його внесення до цього реєстру.

"Ні" продажу
Якщо раніше ще обговорювалися варіанти реалізації держпрограми орендного житла з правом подальшого його викупу орендарем, то в тексті оприлюдненого документа чітко вказано, що орендне житло може використовуватися виключно для передачі його в оренду і не може бути передано у власність орендаря. Не можуть бути передані у власність також нежитлові і додаткові приміщення в такому будинку.

Облік орендних квартир і процедура знімання
Вести облік орендного житла будуть місцеві органи влади, вносячи всі відомості до спеціального реєстру, доступ до якого буде відкритим. Процедура знімання буде проходити в такий спосіб: власник або управитель орендного будинку розміщає в місцевих друкованих ЗМІ та на своєму веб-сайті оголошення про намір передати житло в оренду з усіма основними характеристиками. І далі, в порядку черги надходження заяв, власник будинку буде укладати вже договір оренди.

При цьому не менше 10% загальної кількості житлових приміщень в орендних будинках повинно здаватися громадянам, які перебувають на обліку і потребують поліпшення житлових умов. Варто відзначити один нюанс - орендувати таке житло не зможуть іноземні громадяни та особи без громадянства.

Що стосується зміни вартості орендної плати, то в законопроекті чітко прописано "не частіше ніж один раз на рік". При цьому власник або управитель будинку повинен повідомити про це орендаря в письмовій формі не пізніше ніж за один місяць до вступу в силу зміни вартості, надавши обґрунтування.

Як очікується, передбачені пільги інвесторам для будівництва орендного житла будуть стимулювати зростання обсягів житлового будівництва та залучення коштів в будівельну галузь і в цілому в економіку країни.

При цьому в документі "Аналіз регуляторного впливу" зазначається, що під час будівництва 1,5 млн кв. м житла при середній площі квартири в 40 кв. м близько 37,5 тисяч сімей зможуть поліпшити свої житлові умови.

До слова, в Німеччині частка орендного житла становить 60% загального житлового фонду, в США і Великобританії - близько 30%, Франції і Швейцарії - 40% і 70% відповідно.

 

Джерело:Дело