В Україні для забудівників можуть скасувати пайовий внесок

У Верховній Раді зареєстрований законопроект №6540 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо поліпшення інвестиційного клімату в Україні, який окрім всього, пропонує повне скасування пайового внеску в Україні.

Про це йдеться у заяві заступника Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лева Парцхаладзе, повідомляє прес-служба Мінрегіону.

 

За словами заступника Міністра, цей законопроект потрібно прийняти якнайшвидше, тому що пайовий внесок зараз вже не виконує свою головну функцію — розвиток інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури населених пунктів. Крім того, він породжує високі корупційні ризики зі сторони органів місцевого самоврядування, адже цільове використання цих коштів ніким не контролюється.

 

Розмір пайового внеску розраховується на підставі загальної кошторисної вартості будівництва об’єкта, що визначається відповідно до будівельних норм, державних стандартів і правил. Так, граничний розмір пайової участі для нежитлових будівель та споруд складає 10% від загальної кошторисної вартості будівництва, для житлових будинків — 4%. При цьому, в загальному об’ємі доходів місцевих бюджетів вага пайової участі не досягає і 1%. За інформацією обласних державних адміністрацій, протягом 2014-2017 років за рахунок пайової участі здійснювалися в основному поточні ремонти (заміна даху, вікон). В окремих населених пунктах — капітальні ремонти деяких об’єктів соціальної інфраструктури. За рахунок лише часткового залучення цих коштів були побудовані дошкільні навчальні заклади: у Вінницькій і Полтавській області — по одному, в Івано-Франківській — 3.

 

“Тобто, по факту на будівництво нових дитячих садків, шкіл та іншої інфраструктури не витрачається практично ні копійки”, — додав Парцхаладзе.

 

На думку заступника міністра, повна відміна пайової участі дозволить не тільки унеможливити корупцію в цій сфері, а й покращити інвестиційну привабливість країни, що, в свою чергу, позитивно відобразиться на позиції України у подальших рейтингах.

 

“Експерти дають позитивні прогнози подальшого підвищення України в рейтингу Doing Business за будівельним показником і в наступному році. І наша мета — потрапити в ТОП-20 Doing Business за компонентом “Отримання дозволів на будівництво” — може бути досягнута. Для цього потрібно серед іншого провести одну важливу зміну в галузі — скасувати пайову участь у розвитку інфраструктури населеного пункту по всій Україні”, — резюмував Парцхаладзе.