В кам'яниці на Площі Ринок, 5 повністю відновлять весь автентичний декор


На початку серпня, з кам’яниці на площі Ринок, 5 розпочали знімати старовинні елементи декору, а вже за кілька днів будинок розібрали.
 

Як повідомив тоді Бліц-Інфо заступник начальника управління архітектури – начальник відділу генерального плану Артур Прокіпчук, будівлю планують перебудувати (перекласти) з повним збереженням фасаду та пристосуванням горищного простору.

 

Втім, франківці переживають, щоб перебудова не виросла на кілька поверхів. Що зараз робиться на будівництві і якою буде відтворена будівля розповів начальник відділу охорони культурної спадщини Управління архітектури, дизайну та містобудівної діяльності Івано-Франківської міської ради Володимир Ідак.

 

«Розібрали цей будинок оскільки він був у дуже незадовільному технічному стані останніх 30 років. Тож його зберегти було практично неможливо, адже ціна збереження була надто велика. Тож прийняли рішення демонтувати, перебудувати і відтворити історичний фасад. Залучили інвестора.  Міська рада уклала договір з інвестором на відбудову цього будинку. Основне завдання - фасад будівлі має бути автентичний з дотриманням конфігурації, яка була втрачена, з відтворенням всіх деталей архітектурного декору. Дуже багато елементів декору: капітелі, елементи профілів, кронштейнів, обрамлення вікон та вхідні двері демонтовані і зберігаються. Ми плануємо по цих елементах відтворити весь декор будинку», - каже Ідак.

 

Що ж стосується побоювань франкіців, що будинок може мати ледь не сім поверхів по аналогії з сусіднім будинком, то Володимир Ідак каже, що це не так.

 

«Об’єкт дійшов до нас з кінця позаминулого століття, тож це питання розглядалося на консультативній раді. На останньому засіданні акцентували увагу на відновленні фасадів. Там в проєкті були певні відхилення від наших вимог, тож ми поставили вимогу перед інвестором, щоб вніс зміни і відтворив будинок у первозданному вигляді», - запевняє начальник відділу.

 

Наразі будівельні роботи активно ведуться. Завершується будівництво фундаментів і підвалу. Також, каже Ідак, проведено комплекс протиаварійних робіт для підтримки сусідніх будинків. Завершити роботи мають в наступному році.