Зберегти не можна зруйнувати: як місто втратило чергову історичну пам'ятку. ФОТО


Кам'яницю на площі Ринок, 5 спорудили у 1870 році, за часів Австро-Угорської імперії. Він відомий тим, що 27 квітня 1904 року тут народився радник кількох американських президентів, голова Федеральної резервної системи США у 1970–1978 роках Артур Бернс, якого називають одним із найвпливовіших фінансистів світу.


Будинок, який сто років тому покинула родина Бернцвайґів, — один із небагатьох, які залишалися на площі Ринок від забудови сторічної давності.

 

 

Ба більше, як розповідав краєзнавець Михайло Головатий, будинок зберігав навіть свою давню нумерацію. Та, попри розташування в самому середмісті, стан був жалюгідний, а сам будинок просто тріщав по швах.

 

ЧИТАЙТЕ ДО ТЕМИ: Будинки вмирають стоячи

 

На першому поверсі, як і сто років тому, ще працювали комерційні заклади – «Трактиръ «Ратуша» та крамниця одягу з американською назвою «Техас». А ось верхні поверхи, де колись було помешкання Бернцвайґів, було вщент зруйноване. Фактично від верхньої частини будинку залишалася тільки фасадна стіна....

 

Поруч, на площі Ринок, 4 стояв триповерховий будинок, споруджений ще у XVIII столітті. У ньому з 1777 року знаходилася перша міська аптека, яка за давністю поступається лише львівській. У 1999 році тут з’явилася тріщина і "спеціалісти" вирішили, що конструктиви пам’ятки архітектури є у надто важкому стані.

 

Пам’ятку знесли методом завалу. Роботу вела фірма Мирослава Бойка (власник готелю “Надія”) за умови, що у новобудові буде збережено автентичність фасаду. Натомість, поряд з триповерховою історичною кам'яницею “виросла” шестиповерхова споруда з примітивним декором. 

 

 

Вже у 2003-му обвалився кут будинку №5, а у 2005-му його визнали аварійним. Тоді ж спеціалісти Львівського науково-реставраційного інституту “Укрзахідпроектреставрація” провели детальне дослідження стану будівлі. Вже тоді її стан визначили, як аварійний, а фізичний знос становив 68%.

 

 

У висновку йшлося, що “існуючий стан конструктивних елементів не може гарантувати безпеку при подальшій експлуатації будинку”. Тож інститут рекомендував повну перекладку будинку з його відтворенням.

 

Кам’яницю внесли в програму охорони культурної спадщини на 2016-18 роки, яка передбачала два з половиною мільйони гривень на ремонт будівлі. Втім, гроші тоді так і не надійшли на рахунки, а будинок продовжував сипатись.

 

ЧИТАЙТЕ ДО ТЕМИ: Будинки вмирають стоячи: в середмісті розсипається 150-літня історична будівля. ФОТО

 

Проте, знайшовся інвестор, який погодився ВІДРЕСТАВРУВАТИ кам'яницю. У 2018 році сесія Івано-Франківської міської ради затвердила умови інвестиційного договору. Вартість проєкту понад 10 мільйонів гривень.

 

Згідно з ними, приватне підприємство «Стан+» Станіслава Сухореброго та підприємиця Оксана Хованець зобов’язалися провести регенерацію будинку.

 

 

П’ять квартир у новобудові вони мають віддати місту. Приміщення в будинку на площі Ринок, 5, які були в приватній власності, інвестори будуть змушені повернути власникам.

 

Відновлений будинок не повинен був відрізнятися від оригіналу. Навіть його поверховість має бути такою ж, як була, тільки  горище стане мансардою.

 

ЧИТАЙТЕ ДО ТЕМИ: Будинки вмирають стоячи: на Шеченка руйнується 140-літня пам'ятка архітектури. ФОТО

 

 

12 липня 2019 року Державна архітектурно-будівельна інспекція України видала дозвіл на проведення регенерації будинку.

 

 

Що цікаво, чотирма місяцями раніше ДАБІ відмовило у видачі дозволу на виконання будівельних робіт.

 

 

Реконструкцію архітектурної пам’ятки розпочали на початку серпня 2019 року.

 

До слова, у будинку є не тільки нежитлові приміщення, але й квартири. Коли він почав руйнуватися, люди залишились без нерухомого майна, яке було тільки на папері. Мешканці звернулися з позовом до суду, щоб їм надали інше житло взамін втраченого чи компенсували його вартість. Суд вони виграли. Проте місто не має коштів, щоб забезпечити їх іншими домівками.

 

А вже на початку 2020 року Івано-Франківська місцева прокуратура порушила кримінальне провадження за фактом реконструкції архітектурної пам’ятки за адресою площа Ринок, 5.

 

 

За словами прокурора Володимира Савчука, мали перевіряти законність знесення стародавньої кам’яниці.

 

"Відомості внесені 20 січня 2020 року за статтею № 298 "Знищення, пошкодження об’єктів, що становлять культурну національну спадщину", - повідомив прокурор Івано-Франківської місцевої прокуратури Володимир Савчук.

 

Слідство триває по тепер, а представник забудовника Тарас Хованець наполягає, що будівлю відновлюють відповідно до затвердженого проєкту.

 

Тим часом будинок вже перебудували. На об'єкті проводяться фасадні роботи. Територія обгороджена будівельним парканом, а сам будинок закритий сіткою.

 

 

За словами начальника відділу охорони культурної спадщини Володимира Ідака, згідно з документами, на місці кам’яниці створили макет архітектурної пам’ятки, адже автентичне відновлення будинку коштує надто дорого. В Івано-Франківську вже відтворювали таким способом архітектурні пам’ятки.

 

Як виглядатиме пам'ятка ми зможемо побачити лише тоді, коли вона повністю відкриє своє лице. Але фактом залишиться те, що це буде вже зовсім інший будинок. Неісторичний, без душі...

 

До речі, пам’ятка архітектури на площі Ринок, 5 – не єдиний будинок, який потребує допомоги. Схожа ситуація з будинком на вулиці Січових Стрільців, 16, відомим як Пасаж Єгера. Він також аварійний, і зараз тривають перемовини із потенційним інвестором щодо його майбутнього.