В Івано-Франківську розгорівся ще один будівельний скандал

В Івано-Франківську розгорівся ще один будівельний скандал. Мова йде про будівництво багатоквартирних житлових будинків для учасників АТО в мікрорайонах "Майзлі" та "Брати".

2 червня, в Івано-Франківську відбулись збори мешканців будинків щодо незаконного, на їх думку, прийняття рішення депутатами міської ради "Про затвердження детального плану території для будівництва багатоквартирних житлових будинків для учасників АТО в районі вул. Гната Хоткевича", інформує Фіртка.

 

За словами мешканки будинку по вулиці Хоткевича, 44В Лесі Домбровської, мешканців найперше обурює той факт, що міська рада не провела громадських слухань з приводу добудови до будинку. І мешканці будинку  не володіли інформацією про зміни до генплану міста.

 

"Згідно затвердженого ДПТ ( детального плану території - ред.) планується прибудувати до будинку по вулиці Хоткевича, 44в ще один будинок буквою "Г". Коли ми про це дізналися, написали звернення  та зібрали підписи мешканців, які проти будівництва й пішли до міського голови Руслана Марцінківа. Міський голова зазначив, що питання буде винесене на сесію 22 червня", - зазначає мешканка.

 

Крім того, жінка зауважує, що на території, яку дали під забудову, знаходяться комунікації до їх 6-поверхового будинку, а переносити комунікації - дорого.

 

Також мешканцям незрозуміла схема заїзду та виїзду. Пані Леся каже, якщо добудувати будинок, то люди не зможуть заїхати до гаражів. Також на місці будинку згідно генплану міста вулиця Молодіжна і має бути дорога на 4 полоси, а згідно прийнятого ДПТ планують дорогу зменшити до двох смуг. 

 

"Мешканці прилеглих будинків повністю підтримують наших героїв, учасників АТО і вважають, що кожен з них повинен бути забезпечений житлом, але не повинні порушуватись закони та процедури при затвердженні детальних планів території, перед такими речами, в обов’язковому порядку, необхідно проводити громадські обговорення, яких не було, чи про які мешканці не були повідомлені", - кажуть мешканці.

 

"Ми плануємо прийти на сесію і будемо просити, щоб не віддавали землю під будівництво. Ми хочемо громадських обговорень з мешканцями, архітектурою, і владою", - додає мешканка будинку Леся.

 

Відтак, люди зауважують, що рішення про ДПТ прийняте при тому, що  земля ще не виділена, а тільки буде розглядатись питання про її відведення на сесії  Івано-Франківської міської ради 22 червня. 

 

Леся Домбровська також відзначає, що мешканці будинку хочуть самостійно облаштувати на місці, де ще поки "не виріс" будинок - сквер. 

 

Депутат Івано-Франківської міської ради, укропівець Віталій Мерінов переконаний, що депутатів ввели в оману і, замість надання дозволу на розробку ДПТ, депутати затвердили сам детальний план території. І наголошує, що рішення - незаконне, адже не пройшло процедури громадських обговорень з мешканцями.

 

"Коли учасники міської асоціації АТО попросили 50 соток землі в районі вулиці Хоткевича до базару, я сказав, що там має бути громадський простір, є комунікації та згідно генерального плану передбачена дорога. Мені відповіли, що будівництво буде на меншій ділянці. Проблем не було. Я підтримав дане рішення і ми домовились, коли розроблятимуть ДПТ закличуть мешканців для обговорення. Пізніше, за день до комісії,  учасники АТО попросили ділянку ближче до вулиці Кисілевської. Вже наступного дня затвердили це ДПТ, не надавши дозволу", - говорить Мерінов. 

 

Відтак, депутат зазначає, що наміри мешканців виступити на сесії міської ради можуть бути проігноровані.

 

"Сесія міської ради - це колективна безвідповідальність", - переконаний депутат.

 

Нагадаємо, в Івано-Франківській міській раді більшість мають депутати фракцій  ВО "Свобода" та БПП.