Уряд планує переглянути регулювання ринків у сфері будівництва

Перегляд регулювання ринків будівельних матеріалів, у тому числі, ринку цементу, повинен підвищити темпи виробництва та якості продукції на рівні з європейською.

Про це повідомив заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Лев Парцхаладзе на круглому столі «Європейська якість українського цементу: фактори ризику».

 

«На цей рік спільно з Офісом ефективного регулювання ми запланували перегляд регулювання 48 ринків у сфері будівництва. Ринок цементу має великий потенціал, йому є куди розвиватися. Щорічно в Україні виробляється близько 9 млн тонн цементу і ці об’єми не покривають увесь попит. Для порівняння у Польщі цей показник – майже 21 млн тонн, у Німеччині – 14,5 млн тонн. Я переконаний, що ефективне регулювання ринку цементу та інших будівельних матеріалів сприятиме розвитку вітчизняного виробництва та підвищенню якості продукції», — сказав Лев Парцхаладзе.

 

 

 

За даними дослідження Офісу ефективного регулювання (BRDO), з 41 актів, що регулюють ринок, 11 потребують актуалізації. Більш того, аналіз інструментів регулювання та відповідних процедур виявив високий рівень корупційних ризиків. Чинне регулювання стримує розвиток ринку і не гарантує захист споживачів від контрафактної продукції. Частка фальсифікованого цементу у продукції з порушеннями маркування на ринку становить біля 80%. Критерію по міцності не відповідає 60% продукції, в деяких випадках виявляючи в 5 разів нижчий за регламентований нацстандартом показник, від якого залежить міцність будівельних конструкцій, повідомляє прес-служба Міністерства регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України.

 

«Недієвість механізмів ринкового нагляду в Україні, відсутність адекватної відповідальності органів сертифікації і актуальної інформації щодо анульованих сертифікатів дає можливість недобросовісним виробникам постачати на ринок неякісний контрафактний цемент. З 1 січня 2018 р., зі скасуванням  системи обов’язкової сертифікації продукції УкрСЕПРО*, держава взагалі не матиме інструментів контролю якості матеріалів для будівництва», — каже керівник сектору «Будівництво» BRDO Олена Шуляк.

 

Результат пошуку зображень за запитом  

 

За експертною оцінкою BRDO, чинне законодавче забезпечення технічного регулювання ринку є перешкодою для запровадження нових технологій та виходу виробників на міжнародні ринки. Експортний потенціал обмежується необхідністю сертифікації продукції за міжнародними стандартами.