Українці почали отримувати рахунки з податку на житло: хто повинен заплатити

Податок на нерухомість – це поширена європейська практика, але в Україні є свої нюанси.

При надлишку квадратних метрів в Україні потрібно платити податок. Жителям країни вже почали приходити платіжки від Державної фіскальної служби. Податок на нерухомість стосується тільки тих, у кого у власності знаходяться великі квартири і будинки. Так, не повинні платити власники квартир площею до 60 кв. м, а також будинків площею до 120 кв. м.

 

Якщо у власності є і будинок, і квартира, їх загальний метраж не повинен перевищувати 180 кв. м.У 2018 року треба заплатити податок на нерухомість, виходячи з мінімальної зарплати на 1 січня 2017 – 3200 гривень. Влада на місцях вирішує, яку частину від цієї суми доведеться віддати за "зайві метри", але не більше 1,5%.

 

Уже три роки жителька Бобриці Катерина Балан платить податок за свій будинок. Жінка не чекає платіжки, яку надсилають щорічно з травня по липень, а самостійно вводить дані в онлайн-систему, яку організувала місцева влада.

 

"У нас 160 кв. м, за які я повинна заплатити. Виходить 22,4 гривні за один квадратний метр, я заплатила 3600 гривень", – говорить Балан.

 

Податок на нерухомість – це поширена європейська практика, каже голова комітету з навчання союзу фахівців нерухомості України Лариса Ставинога. Кошти йдуть в місцевий бюджет. Але в Україні сума залежить від розміру мінімальної зарплати, а вона щорічно зростає.

 

"Начебто, він і невеликий, цей податок, але дуже різко піднявся, причому в два рази. І коли є комунальні платежі, податок на землю, податок на нерухомість ... Простому обивателю це все важко", – вважає Ставинога.

 

У тих, хто отримав платіжки є 60 днів на сплати податку.

 

"У разі несплати в термін 60 днів, до 30 днів – штраф 10%, більше 30 днів – 20% відсотків штрафна санкція від розрахованої суми податку", – відзначає начальник управління адміністрування майнових податків та зборів Департаменту для фізичних осіб ДФС України Владислав Павлов.

 

А ось тих, кому рахунок не прийшов, штрафувати не повинні. Крім того, 25 тисяч грн повинні заплатити заможні українці, власники елітної нерухомості, загальна площа якої перевищує 300 кв. м для квартири і 500 кв. м для приватних будинків.

 

Нагадаємо, в 2017 році крукраїнці стали платити більше податків за "зайві" квадратні метри.Збільшення надходжень по податку на житло, за даними податківців, відбулося, зокрема, через зростання мінімальної зарплати.

 

Сегодня