У кожному новому парку – сучасне стаціонарне кафе або магазин: Мінрегіон розглядає пропозицію у будівельні норми


Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України оновлює державні будівельні норми щодо благоустрою.

 

Зокрема, наразі вивчається пропозиція – передбачати у нових або реконструйованих парках відповідні інженерні мережі для розміщення невеликого сучасного кафе чи магазину для зручності відвідувачів.

 

Це дозволить покращити комфортні умови для відпочиваючих, особливо з дітьми, а також може сприяти мінімізації розвитку стихійної торгівлі в Україні.

 

Про це повідомляє заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе.

 

“Зазвичай під час прогулянки парком, особливо з дітьми, потрібні 2 важливі речі. Перше — нормальний туалет у близькій доступності. Друге — місце, де можна придбати питної води, морозива або просто перепочити, випити кави. І для того, щоб це було цивілізовано і сучасно організовано, звичайно потрібні відповідні умови та проведені необхідні комунікації. Тому зараз ми розглядаємо пропозицію передбачати такі речі в нових парках відразу при проектуванні. Щоб у кожному новому парку було сучасне стаціонарне кафе чи магазин. Щоб там або поряд був нормальний доступний туалет для всіх та інші зручності”, — повідомив Парцхаладзе.

 

Він наголошує, що такі зміни не означатимуть, що кафе у парках будуть на кожному кроці. У нових нормах, що розробляються, має бути обов’язково чітко прописано максимально можлива кількість таких кафе, яка залежатиме від загальної площі парку чи кількості відвідувачів.

 

“На кожному кроці у парку мають бути сучасні смітники та інші зручності для людей. Але ніяк не кафе. Думаю, одного, максимум 2, якщо це дуже великий парк, буде достатньо”, — відмічає Парцхаладзе.

 

Таку ідею підтримали і користувачі мережі Facebook, які взяли участь в опитуванні на сторінці Лева Парцхаладзе. Відтак із 2,5 тисяч опитуваних майже 2,3 проголосували за сучасні кафе або магазини в парках. Багато з підписників зосереджували свою увагу на тому, що такі заклади мають бути обов’язково з туалетами, а їх будівлі мають естетично гармоніювати із загальним виглядом парків.

 


 

 

Довідково:

ДБН Б.2.2-5:2011 “Благоустрій територій” встановлюють вимоги щодо нового будівництва, реконструкції та капітального ремонту об’єктів благоустрою незалежно від їх підпорядкування та форми власності. Це парки (гідро-, луго-, лісопарки, парки культури та відпочинку, парки-пам’ятки садово-паркового мистецтва, спортивні, дитячі, історичні, національні, меморіальні та інші), рекреаційні зони, сади, сквери; пам’ятки культурної та історичної спадщини; майдани, площі, бульвари, проспекти; вулиці, дороги, провулки, узвози, проїзди, пішохідні та велосипедні доріжки, зупинки та споруди міського громадського транспорту, майданчики для паркування; пляжі; кладовища; інші території загального користування; прибудинкові території; території підприємств; водоохоронні зони та прибережні захисні смуги в межах населених пунктів. Державні будівельні норми (ДБН) – обов’язкові до виконання нормативні акти, які використовуються під час проектування нових та реконструкції існуючих будівель, кварталів, мікрорайонів, вулиць і доріг відповідно до їх призначення.