Будівельні "табу": навіщо ввели "червоні списки" відхилень від будівельних норм

На початку червня Мінрегіон прийняв наказ про введення так званих "червоних списків" - переліку будівельних норм, відступ від яких при проведенні будівництва або реконструкції об'єкта тепер стане неможливим ні за яких обставин.

Зроблено це в першу чергу для підвищення безпеки об'єктів, що будуються. Крім того, прийняття таких списків мінімізує корупцію.

 

Поясню, чому взагалі виникло це питання.

 

Багато державні будівельні норми в Україні застарілі і не відповідають сучасним стандартам і технологіям будівництва. Зараз ми їх дуже активно змінюємо і намагаємося зробити якомога ефективнішими і сучасними. Але світ не стоїть на місці в будь-якому випадку - з'являються все нові і нові цікаві рішення і технології. Тому є механізм можливого відхилення від державних будівельних норм (ДБН). Це можливо у виняткових випадках, якщо компанія-забудовник аргументує необхідність такого відхилення від прийнятих норм і правил. Рішення про можливість відійти від норм в кожному конкретному випадку приймає комісія Мінрегіону. Щоб звести до мінімуму ризики корупційних зловживань в таких відхиленнях були введені "червоні списки" - перелік норм, відхилення від яких одержати не можливо.

 

Які ж норми увійшли до переліку тих, за якими тепер відхилення неможливі.

 

В "червоних списках" міститься близько 60-ти будівельних "табу", на які гарантовано не можна буде отримати узгодження відхилення від ДБН.

 

Більшою мірою вони стосуються безпеки проектованих і споруджуваних об'єктів. наприклад:

 

- скорочення певних відстаней від автозаправних станцій до найближчих будинків і зупинок громадського транспорту при будівництві цих АЗС; 

- скорочення відстаней від гаражів і відкритих автостоянок до дитсадків, шкіл, лікарень; 

- зменшення розмірів майданчиків для гостьових автостоянок на прибудинкових територіях; 

- зменшення більш ніж на 20% розмірів майданчиків для відпочинку дорослого населення; 

- зменшення площ земельних ділянок дитячих садків, шкіл та інших навчальних закладів , медичних установ, санаторіїв, центрів надання адмінпослуг (ЦНАП) та інших адмінбудівель при проектуванні нових кварталів або мікрорайонів;

- зменшення більш ніж на 30% мінімальних показників озеленення територій дитячих садків, закладів охорони здоров'я, культурно-рекреаційних установ; 

- обмеження щодо розміщення нових дачних та садових будинків в межах лісів, лісопарків на території охоронних, заповідних і курортних зон.

 

Можна ознайомитися з повним списком .

 

Цей перелік ми розробляли спільно з урядово-громадською ініціативою "Разом проти корупції", фахівцями та експертами галузі, а також громадськістю.

 

Крім того, ми оновили Порядок узгодження відхилень від будівельних норм, зробивши цю процедуру більш відкритою і прозорою. Тепер на офіційному сайті Міністерства існує окремий розділ з інформацією про опрацювання звернень про узгодження відхилень. Доступ до нього відкритий для всіх і постійно оновлюється, що дає можливість відстежувати стан обробки кожного звернення.

 

Створити ефективні будівельні норми - це одне з пріоритетних завдань Мінрегіону. І ми до цього прагнемо, щоб майбутні будівлі і інфраструктура в Україні були безпечними, комфортними і сучасними.

 

Джерело