У Карпатах за грантові кошти відновлюють будівлю астрономічної обсерваторії

Обсерваторія знаходиться на висоті 2028 м (Чорногірський хребет). Проект реалізовує Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника спільно з Варшавським університетом. 

Днями астрономічно-метеорологічну обсерваторію на горі Піп Іван відвідала міністр освіти і науки України Лілія Гриневич, інформує прес-служба ПНУ. 

 

Зокрема, в цьому році заплановано встановлення метеорологічного обладнання з метою визначення типу астрономічного телескопу, який працюватиме на обєкті.

 

В перспективі, науковий центр, окрім астрономічно-метеорологічних спостережень, буде досліджувати флору і фауну Карпатського національного природного парку, екологію регіону та промувати гірський туризм. У рамках проекту підписано Угоду про співпрацю з Державною службою надзвичайних ситуацій в Івано-Франківській області, яка з цього року розпочинає цілодобове річне чергування з метою забезпечення рятувальних операцій на Чорногірському хребті.

 

Фінансування проекту відбувається за підтримки грантових програм Республіки Польща. Після завершення відновлення, астрономічно-метеорологічна обсерваторія стане найвищим високогірним науковим об`єктом України.