У Франківську уже понад 10 років «полюють» на 0,25 га землі поруч із заводом «Індуктор»

Земельна ділянка знаходиться на куті вулиці Хмельницького і Надрічної. По-суті, це закинута територія, яка повністю вільна від будь-яких об’єктів нерухомості. З 2006 року за цією територією полює приватний підприємець Віталій Жаровський, а міська влада весь цей час всіляко незадовольняла запити підприємця.

 

По вулиці Надрічній в Івано-Франківську, поруч із заводом «Індуктор», є привабливих 0,25 га землі з цільовим призначенням для будівництва та обслуговування інших будівель громадської забудови.

 

Біля ділянки знаходиться електрична підстанція, а на сусідній земельній ділянці розташовано два меблевих магазини.

 

ділянка в кадастровій карті

 

 

10 років тому Віталій Жаровський розпочав проектно-пошукові роботи для будівництва торгово-складських приміщень. Проте Івано-Франківська міська рада відмовила підприємцю у дозволі на складання проекту землеустрою. Тоді Жаровський подав до суду і виграв його в 2008 році.

 

Але Івано-Франківський міськвиконком та міська рада роками не погоджувалася затверджувати цей проект землеустрою та укладати з підприємцем договір оренди, тому Віталій Жаровський судився і змушував міську владу приймати рішення на свою користь за рішенням суду.

 

В підсумку бюрократичних процедур і на виконання рішення господарського суду, в червні 2016 році в Івано-Франківська міська рада вирішує затвердити проект землеустрою і передати приватному підприємцю Віталію Жовніру 0,25 га для будівництва і обслуговування складських приміщень.

 

Але це рішення втратило своє перспективу в силу змін Земельного кодексу. Адже в 2012 році законодавець вніс зміни в Земельний кодекс України і увесь досягнений результат Віталія Жаровського нівелюється – право оренди землі тепер треба вибороти на земельних торгах. Саме тому договір оренди так і не був підписаний. Бо, в  іншому ж випадку, оренда землі була б незаконною, а укладений договір оренди став би предметом вивчення прокуратури.

 

Але, будь-яка законодавча норма, а особливо в сфері містобудування, має свої винятки. Відповідно, щоб отримати землю без проведення земельних торгів, їі треба брати для обслуговування об’єктів нерухомості.

 

В грудні 2013 року, продовжуючи свою боротьбу за чверть гектара, Віталій Жаровський створив та очолив товариство з обмеженою відповідальністю «АТК Плюс» з основним видом діяльності – будівництво житлових і нежитлових будівель. Статутний капітал – більше 30 тисяч гривень. Таку інформацію надала аналітична платформа «YouControl».

 

Одразу після реєстрації, «АТК Плюс» отримало свідоцтво про право власності на нерухомість – нежитлові приміщення площею 18,4 м2 за адресою: «вулиця Хмельницького, 73А». 

 

Саме вони тепер стали приводом для реваншу Віталія Жаровського. Адже тепер на землю 0,25 га поруч заводу «Індуктор» претендує його ТОВ  «АТК Плюс».

 

Літом 2016 року ТОВ «АТК Плюс» подало до мерії документи з проханням дати дозвіл на складання проекту землеустрою на земельну ділянку площею 0,25 га для обслуговування нежитлових приміщень по вулиці Хмельницького, 73А.

 

Підставою для цього є раніше зареєстроване право власності на таємничих 18 м2. Що це за об’єкт і де він фізично знаходиться – невідомо.

 

У пошукових системах відсутні дані про навіть наявність такої адреси. Тим не менше, в реєстраційних даних, юридичною адресою «АТК Плюс» вказано тих же 18 м2 – «вулиця Хмельницького, 73А».

 

То ж виходить, що офіс ТОВ «АТК Плюс» знаходиться у приміщенні, у якого відсутня поштова адреса і яке за площею рівноцінне кімнаті в «хрущовці» , а фізичне місцерозташування самого об’єкту нерухомості – залишається таємницею, навіть при візуальному огляді території на місці.

 

 

Виділення землі, в даному контексті, виглядає досить сумнівно. І для цього є, як мінімум, дві причини. По-перше, чи не забагато 25 «соток» землі для будівлі, яка за площею нагадує гараж? Апетити явно роздуті – це очевидно.

 

По-друге, навіть якщо нежитлове приміщення «АТК Плюс» не вигадане і ці 18 м2 реально існують, то збудовані вони на іншій земельній ділянці. Тому претензії на територію поруч з заводом «Індуктор» не мають підстав.

 

До того ж, право власності на нежитлові приміщення «АТК Плюс» зареєструвало в грудні 2013 року. А ділянка, на яку тепер претендує фірма, зявилася в кадастровій карті лише в травні 2014 року.

 

В реєстрі прав власності на нерухоме майно, приміщення «АТК Плюс» має адресу «Хмельницького, 73А». Очевидно, об’єкт нерухомості у 18 м2 був зведений на земельній ділянці, яка має адресу «Хмельницького, 73».  В кадастровій карті таку адресу мають дві сусідні земельні ділянки. Обидві вони в приватній власності.

 

Закон каже, що коли фізична чи юридична особа набуває права власності на нерухоме майно, то їй разом з будівлею переходить і право на земельну ділянку або її частину, на якій розміщена споруда. А це точно не ділянка площею 0,25 га біля заводу «Індуктор». То ж претензії «АТК Плюс» на цю землю «притягнені за вуха».

 

23 вересня 2016 року Івано-Франківський МВК розглянув звернення «АТК Плюс» і не підтримав цей пункт в проекті рішення, а 21 жовтня підприємству відмовила і сесія міської ради.

 

Проте уже через кілька місяців Івано-Франківський МВК кардинально змінив свою позицію.

 

15 грудня 2016 року міськвиконком таки дав дозвіл на складання проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки площею 0,25 га для обслуговування нежитлових приміщень по вулиці Хмельницького, 73А.

 

При цьому, управління земельних відносин проінформувало членів МВК, що цим нежитловим приміщенням є будівля площею 18 м2, натякаючи на перебільшену площу запитуваної землі.

 

Тепер це питання винесено на розгляд сесії Івано-Франківської міської ради. Саме депутати вирішуватимуть долю 10-річної боротьби підприємця за чверть гектара землі на розі вулиць Хмельницького-Надрічна.