У Франківську старовинні двері Будинку правосуддя повернулись після реставрації. ФОТО


На будівлю Івано-Франківського апеляційного суду повернули двері, які всередині квітня забрали на реставрацію.
 
Світлини відреставрованих дверей у мережі опублікували на сторінці "Франківськ Який Треба Берегти".

 

"Рік пошуку коштів, щире бажання кількох працівників відреставрувати двері, 2 місяці роботи в столярній майстерні — і ось результат", - написала Марія Козакевич.

 

За словами активістки, під час реставрації виявилось, що двері мали багато щілин і тріщин — це було усунуто. Майстри також відновили автентичний колір ковки та замінили пластиковий герб на фрамузі на спеціально вирізьблений дерев'яний.

 

"Кілька місяців тому на сходах облаштовано підйомник для людей на візках, тому і напрям відкриття дверей тепер також підлаштовано під цю потребу. Збережена автентична фурнітура — масивна ручка при вході, петлі, латунні ручки на внутрішніх віконечках, старовинний термометр також отримав дерев'яну основу під колір дверей. Тепер бережіть двері і всю будівлю, бо у ваших руках справжній скарб — всередині є розкішні автентичні вітражі, плитка, сходи, ліпнина, столярка!", - розповідає жінка.

 

Варто зауважити, це вже 23 старовинні двері, які відреставрувала ініціатива Франківськ, який треба берегти.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Довідково: Будинок правосуддя збудований 1914-го року. За весь час існування будинку, тут розміщувалися різні організації – дирекція залізниць, держсекретаріат ЗУНР, воєводське управління за Польщі, обласне управління Прикарпаття за СРСР, міськвиконком і зрештою івано-франківський суд. Чудова пам’ятка архітектури, зроблена тим самим інженером, котрий побудував віденську дирекцію залізниць.

 

за матеріалами Франківчани