ТОП-5 кольорових дверей Івано-Франківська, повз які неможливо пройти

Третій рік поспіль в Івано-Франківську активісти відновлюють історичну пам'ять міста – реставрують старовинні двері.

На рахунку ініціативи "Франківськ, який треба берегти" 22 оновлених дверей.

 

Завдяки активістам, які невпинно змінюють франківські двері на краще, місто набуває особливого затишку. А містяни та гості із захопленням роблять фото біля відреставрованих дверей, які раніше були в ганебному стані, а зараз стали окрасою.

 

Бліц-Інфо зібрав ТОП-5 дерев'яних дверей, кольори яких неодноразово привертали та привертають увагу перехожих.

 

Двері кольору волошки

Декілька днів тому на вулиці Труша,6 з'явились волошкові двері. Кілька років тому на їх місці були автентичні, але згодом їх викинули та поставили металеві. Кажуть, що вони деякий час зберігались у дворі, а потім просто зникли. Все, що залишились від них - фото. Активістка Марія Козакевич розповіла, що завдяки світлині реставраторам вдалось відтворити точну їх копію. На відновлення цих дверей пішло фактично 50 тис. грн.

 

"Двері повністю повторюють автентичну форму, єдине ми вирішили сміливо підкреслити їх синім кольором. Думаю, це додасть ще більше атмосферності вулиці Труша",- наголосила активістка.

 

Світлина від Офіційна сторінка «Франківськ який треба берегти».

Двері кольору цеглини

Червоні двері знаходяться в будинку на Труша, 4, що є пам'яткою архітектури 1930-х років. Це дуже оригінальні й, насправді, унікальні для міста металеві двері на найкоротшій і найвужчій вуличці міста з розкішним виглядом на ратушу. 

 

По завершенню монтажних робіт їх помалювали та встановили скло, яке частково збереглось.

 

 

З "народження" зелені

Наприкінці 2017 року активісти взялись до дверей на вулиці Шашкевича, 5. Вони були в дуже поганому стані.

 

"Деревина трухлява, довго знімали з неї фарбу, відновлювали пошкоджені і втрачені частини. А на правому дверному полотні була ще й велика діра від кодового замка...",- пояснювала Козакевич.

 

Під час реставрації активісти знайшли залишки старої зеленої фарби під притворною планкою. Тому й вирішили пофарбувати їх у «перший» колір.

 

 

Двері кольору стиглої вишні

Цю красу реставрували тогоріч. Знаходяться вони на Шашкевича 1. Стан дверей до реставрації можна оцінити по фотографіях. Пророблено багато клопіткої і старанної роботи. Старовинні соснові двері пройшли справжню реабілітаційно-оздоровчу програму.

 

Фрамуга виготовлена за зразком фрамуги на Шашкевича, 5 (двері практично ідентичні, мабуть, один майстер над ними працював). Попередня фрамуга - з радянської доби, звичайна прямокутна рама без імпостів. Скло – фацетоване, а ручка - збережена автентична.

 

 

Двері кольору пристрасті

Яскраві відреставровані двері у будинку на вулиці Мазепи, 5 на своєму місці із березня цього року. Роботи над ними загалом тривали близько року. Раніше тут встановили двері у будинках 7 та 9.

 

А двері на Мазепи 36 були відреставровані завдяки небайдужим мешканцям, які виграли проект Бюджет участі ІФ та отримали кошти на реставрацію. 

 

Нинішні двері стали вже четвертими на цій вулиці, які відреставрували за бюджетні кошти.

 

Фото: Франківськ Який Треба Берегти