Ще одні франківські двері повернулись на місце після реставрації. ФОТО


Двері будинку на вулиці Шевченка, 53, в Івано-Франківську, знаходяться в титульному списку «Програми охорони культурної спадщини на 2019 – 2021 роки», тож були демонтовані і відправлені Управлінням архітектури, дизайну та містобудівної діяльності на проведення ремонтно-реставраційних робіт.

 

Попередньо на замовлення Управління архітектури було виготовлено проєктно-кошторисну документацію, яка пройшла експертизу. Угоду укладено з ТОВ «ЕКСПЕРТ-РЕСТАВРАЦІЯ», повідомляють на сторінці Архітектура ІФ, пише Бліц-Інфо.

 

За словами виконавців, перед визначенням необхідного переліку ремонтно-реставраційних робіт, було вивчено і досліджено стан дверей, знято нашарування старої фарби. Дверні полотна було оброблено спеціальним антисептичним розчином та консерваційним покриттям, деякі дерев’яні деталі автентичних дверей були в поганому стані, тож були замінені.

 

Ці місця проглядаються зі старою і новою деревиною під олійним покриттям, яке нанесли у кілька шарів. На місці було допрацьовано дверну коробку.

 

Також було відчищено та відрихтовано металеві елементи, які стоять у віконних проймах та фрамузі. Збережено автентичну дверну фурнітуру: замки, петлі тощо.

 

Всі роботи по цих дверях, як і по низці попередніх, оплачуються коштом міського бюджету.