У Франківську на березі Бистриці хочуть збудувати незвичайну купольну церкву зі скляними стінами


Сьогодні архітектурно-містобудівна рада розглянула проєкт детального плану території для будівництва релігійної споруди на вулиці Вербовій, поблизу Бистриці-Надвірнянської.

 

Проєкт запропонував настоятель храму Святого Івана Хрестителя Володимир Вінтонів, пише Курс.

 

На ділянці в 1 гектар планувалася церква незвичної сферичної конструкції площею 600 кв. м, а решта території відводилася під відпустове місце, яке 7 разів у рік відвідуватимуть прочани.

 

Володимир Вінтонів нагадав, що у 2016 році Папа Франциск надав іконі Матері Божої Ласкавої, яка знаходиться у нинішній невеличкій церкві, право Повного відпусту. З того часу і стоїть питання облаштування відпустового місця. Облаштувати його пропонують на сусідній їз новим храмом Святого Івана Хрестителя ділянці.

 

«Сам храм по суті є символом відпустового місця, оскільки під час відпустів людей збирається настільки багато, що вони не можуть вміститися у жодній споруді. Саме тому церква ставиться як архітектурний символ. А для нас важливий відкритий простір, щоб люди мали можливість молитися. Тому плануємо побудувати церкву з прозорими стінами, щоб вона інтегрувала навколишній простір», – сказав отець Вінтонів.

 

Втім, пропонований проєкт не отримав підтримки у членів містобудівної ради. Основна претензія – невідповідність чинному генплану. На земельній ділянці, де планувалося будівництво церкви, генпланом передбачена зелена зона.

 

«Отче, якщо тут на такому серйозному рівні піднялося питання відпустового місця, то треба зробити всі документи, щоб комар носа не підточив, а ми починаємо таку велику справу з порушення діючих містобудівних законів. Спочатку треба було внести зміни до генплану, змінити цю зелену зону на зону громадської забудови. І тоді зі спокійним серцем архітектор проєктує церкву з усім навколишнім благоустроєм. А зараз виходить, що одна структура робить проєкт під парк, а ми тут будуємо такий серйозний відпустовий центр. Давайте зробимо по-людськи», – звернувся архітектор Орест Кос до отця.

 

Архітектор Володимир Гайдар запропонував розглянути варіант будівництва церкви на 20 сотках, які вже відведені парафії, а територію зеленої зони брати у міста в оренду і під час відпустів нею користуватися.

 

«Ви будуєте зараз церкву, розуміючи, що це має бути відпустовий центр, де фактично церква не виконає цих функцій… У такому вигляді це не може бути. Бо це суперечить законодавству. Потрібно спочатку ініціювати зміни до генплану, детально продумати концепцію. Зараз незрозуміло, як це все має працювати”, – сказав Гайдар.

 

 

В результаті члени ради не голосували за пропонований проєкт ДПТ, а рекомендували ініціаторам будівництва розпочати роботу з внесення змін до генерального плану.

 

 

Варто відзначити, що 19 червня 2020 року Івано-Франківська міська рада надала дозвіл на розробку детального плану території для будівництва культової споруди на вул. Вербовій. Відповідно до цього рішення і розроблявся проєкт церкви.