В Івано-Франківську розгорається конфлікт навколо будівництва церкви на Валах

Свій храм, в центральній частині міста, біля палацу Потоцьких, на місці відомого колись кафе «Казка» ,від якого залишилися лише руїни, планує спорудити греко-католицька громада.

На початку тижня біля майбутнього будівельного майданчика зібралися жителі прилеглих будинків, священики, представники громадських організацій. Приводом для зборів стало те, що хтось зніс паркан навколо майданчика.

«Минулого тижня наші представники почали встановлювати огорожу навколо будівельного майданчика, – розповідає член громади церкви Святого Миколая УГКЦ Ігор Остяк. – Згідно з документами, які є у мене, всі законодавчі норми щодо майбутнього будівництва дотримані. Земля під забудову на Валах у постійному користуванні церковної громади. Дозвіл на початок будівництва теж є. Так само як рішення виконкому на проектно-пошукові роботи. Власне, спір виник коли працівники церкви Святого Миколая почали відгороджувати земельну ділянку аби облаштувати заїзд. Такого збиткування ми ще не бачили – якісь люди прийшли та поламали стовпчики для паркана та паркан. Ми ж гарантували, що забезпечимо благоустрій території і все необхідне і не знищити ні одного зеленого насадження».

«Цю ділянку землі було пожертвувано для храму, – каже отець Іван Жук, адміністратор майбутньої парафії Святого Миколая УГКЦ. – А не для якихось інших цілей. Тому такі непорозуміння є недоречні. Та з часом побачимо хто правий. Адже тут буде ще і катехитична школа для малозабезпечених та сиріт. Церква не є структурою бізнес, а служила завжди тим, хто не має матеріального забезпечення. Саме цьому служив Святий Миколай, чиє ім’я матиме храм. Ніхто нічого не намагається привласнити. Ми все робимо згідно з технікою безпеки і нікому не шкодимо. Всі недоліки, якщо вони є – виправимо. Люди просто не мають достатньої інформації. Ми робимо святу справу для міста, для громади. Ми прийшли, щоби спілкуватися з людьми».  

Споруда церкви має бути невеликою. Будівництво триватиме орієнтовно до двох років.  

«Ми не проти будівництва каплиці, щоб зайти і помолитися і отримати розраду для душі, – каже молода мама пані Тетяна. – Але ми маємо дітей і хочемо, щоб було місце і для того, щоб відпочити у зеленій зоні. Церква не повинна викликати непорозумінь та конфліктів».

«Я проти будівництва такої кількості церков,– каже пан В’ячеслав. – Їх багато, а держава має бути окремо від Церкви». Отож думки людей різняться.

Результатом зустрічі на місці будівництва майбутнього храму Святого Миколая стало прийняття трьох звернень до мера міста: перше – про інвентаризацію зелених насаджень на місці будови, друге – перевірка документів про право на землю та документів на будівництво.

за матеріалами РІСУ