Іванофранківці повстали проти будівництва храму

Ще у 2004 році рішенням виконкому Івано-Франківської міської ради передано в оренду місцевій будівельній компанії земельну ділянку у самому центрі міста. Вони там мали б відновити зруйноване дитяче кафе «Казка». Натомість, забудовник передав свої права оренди Івано-Франківській єпархії УГКЦ. А церковники наприкінці 2015 року землю приватизували і вирішили збудувати на цьому місці величезний храм. Мало того, активісти побоюються, що під прикриттям церкви, тут з’явиться й торговий або офісний центр.

Мова йде про історичну територію у центрі Івано-Франківська, пам’ятку архітектури - Гетьманські вали XVII століття, поруч із палацом коронного гетьмана Анджея Потоцького, котрий, власне, є засновником міста.

Це частина комплексу вцілілих оборонних споруд, які пережили не одну ворожу облогу, із підземними багатокілометровими ходами, де непочатий край роботи історикам та археологам. Поруч – зелена зона та дитячий майданчик. Натомість, вже дуже скоро усе це може зникнути.

На місті будівництва вже встановили паркан. Фото: Репортер.

 Практично одночасно, у липні, на сайті Івано-Франківської міської ради з’явилося одразу дві протилежні петиції від містян: в одній вони вимагали заборонити будівництво цієї церкви, мовляв, місту стільки храмів не потрібно, в іншій, навпаки - розпочати якомога швидше, бо діло благе. Причому перше звернення зібрало більше підписів – 317 із 250 необхідних, друга - лише 259.

- Не перетворюйте наше місто в Івано-Церківськ! – напівжартома вигукують містяни. – Храмів у нас на кожному кроці, а з дітьми скоро гуляти ніде буде – ні майданчиків, ні скверів.

Сергій Чирва, громадський активіст.

- Справа у тому, що колишній власник землі – підприємець Костянтин Бородайко вирішив тут щось будувати, але зробив хід конем і для прикриття будує церкву, - розповідає кореспонденту PRESS-ЦЕНТР громадський активіст з Івано-Франківська Сергій Чирва. – По-перше, будівництво зруйнує цей архітектурно-інженерний історичний оборонний комплекс, по-друге, згідно з представленим громаді Івано-Франківською єпархією УГКЦ архітектурним проектом, церква і так званий катехитичний центр, який вони тут хочуть будувати, явно виступають за межі колишнього дитячого кафе «Казка». Адже висота храму має бути 26 метрів. Також, оскільки звести її планують на вершині десятиметрового штучного глиняного насипу, яким є Гетьманські вали, існує загроза зсуву валів та обвалу будівлі самої церкви, а за нею – і палацу Потоцьких.

У Департаменті містобудування, архітектури та культурної спадщини Івано-Франківської міської ради лише розводять руками – дозвіл є і на проведення проектно-пошукових робіт, і на будівництво церкви, тож заборонити нічого не мають права. Про це чиновники написали у відповіді на петицію про заборону будівництва.

Натомість активісти доводять, що дозвіл цей давно застарів - виданий 17 серпня 2006 року, а дійсний був до IV кварталу 2011 року.

Самих же церковників це, схоже, не зупиняє. І вже зараз на території, де має стояти храм, розпочинаються роботи - будівельники встановили паркан та вирізають навколо дерева.

Активісти ж, тим часом, звернулися до міського голови Івано-Франківська Руслана Марцінківа з вимогою заборонити це будівництво та визначити і закріпити статус території Палацу Потоцьких, оборонного валу та їх використання.

Кореспондент PRESS-ЦЕНТР впродовж тижня намагався взяти коментар у представників Івано-Франківської єпархії УГКЦ. Однак священнослужителі таки не знайшли часу для розмови. Проте ми все ж готові вислухати і їхню точку зору, якщо вони забажають.

 

Мирослава БЗІКАДЗЕ, ПЦ