ТОП-5 запитань іванофранківців до УДАБК


До Управління з питань державного архітектурно-будівельного контролю виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради часто надходять запитання від мешканців щодо процедури оформлення різних документів, отримання дозволів тощо.

 

На ТОП-5 найпоширеніших з них Управління з питань ДАБК відповідає на своїй офіційній ФБ-сторінці, щоб коротко і доступно проінформувати франківців з приводу того чи іншого звернення.

 


 

1. Чи потрібно отримувати новий дозвіл на виконання будівельних робіт, якщо придбана земельна ділянка з незавершеним будівництвом об’єкта нерухомого майна?

 

Замовник, який придбав земельну ділянку з незавершеним будівництвом об’єкта нерухомого майна повинен подати зміни у повідомлення про початок виконання будівельних робіт (якщо об’єкт класу наслідків (відповідальності) СС1), або внести зміни у дозвіл на виконання будівельних робіт (якщо об’єкт класу наслідків (відповідальності) СС2).

 

2. Чи потрібен дозвіл органу з питань державного архітектурно-будівельного контролю на заміну труби каналізаційної?

 

Не потрібно, оскільки роботи з реконструкції, капітального ремонту, технічного переоснащення внутрішніх систем:

 

опалення, у тому числі що передбачає встановлення або заміну обладнання індивідуальних теплових пунктів, заміна трубопроводів систем опалення, балансування систем опалення, встановлення балансувальних клапанів та/або витратомірів, зміна типу систем опалення з однотрубної на двотрубну та/або з вертикальної на горизонтальну, встановлення та/або заміна опалювальних приладів, обладнання опалювальних приладів автоматичними регуляторами температури в приміщеннях, встановлення та заміна приладів-розподілювачів та іншого обладнання регулювання і обліку теплової енергії;

 

вентиляції;

 

водопостачання та водовідведення, у тому числі трубопроводів;

 

силових та слабкострумових систем, які забезпечують функціонування будівель і споруд –

 

відповідно до переліку будівельних робіт, які не потребують документів, що дають право на їх виконання, та після закінчення яких об’єкт не підлягає прийняттю в експлуатацію.

 

3. Чи потрібен дозвіл органу з питань державного архітектурно-будівельного контролю на знесення власної будівлі?

 

НЕ потрібно!!! При умові – без подальшого будівництва, виконання робіт, які не є підготовчими роботами, та без порушення експлуатаційної придатності інших будівель і споруд.

 

4. Які роботи є підготовчими?

 

Підготовчі роботи – роботи з підготовки земельної ділянки, влаштування огородження будівельного майданчика та знесення будівель і споруд, порушення елементів благоустрою в межах відведеної земельної ділянки, вишукувальні роботи, роботи із спорудження тимчасових виробничих та побутових споруд, необхідних для організації і обслуговування будівництва, улаштування під’їзних шляхів, складування будівельних матеріалів, підведення тимчасових інженерних мереж, а також з винесення інженерних мереж.

 

5. Чи потрібно повідомляти орган з питань державного архітектурно-будівельного контролю про початок підготовчих робіт?

 

Так, потрібно. Після набуття права на земельну ділянку та відповідно до її цільового призначення замовник може виконувати підготовчі роботи, визначені будівельними нормами, стандартами і правилами, з повідомленням органу державного архітектурно-будівельного контролю. Форма повідомлення про початок виконання підготовчих робіт передбачена Порядком виконання підготовчих та будівельних робіт, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 13.04.2011 № 466.