Топ-10 найбільш незвичайних будинків світу (Фото)

Мандрівників, туристів вже не зацікавиш старовинними пам’ятками архітектури, більшу популярність отримують нові або відносно нові будинки.

Туристів можна зрозуміти: часто сучасні архітектори в заочній суперечці з класиками намагаються перевершити один одного і створюють неймовірні конструкції. Перед вами десятка найдивовижніших будинків збудованих в XX-ХХІ століттях.

 

Танцюючий будинок (Прага, Чехія) 

Топ-10 найбільш незвичайних будівель в світі

Це офісна будівля була зведена у середині 1990-х рр. Комплекс в стилі деконструктивізму придуманий архітекторами Владо Мілунічем і Френком Гері. Будинок у вигляді двохі циліндричних башт, що символізують танцювальну пару. Будинок одержав жартівливе прізвисько “Джинджер і Фред”, череез найвідоміший хореографічний дует Джинджер Роджерс і Фред Астер.

 

Кубічні будинки (Роттердам, Нідерланди)

 

Топ-10. Найбільш незвичайні будинки в світі (ФОТО)

У 1970-х рр.. Піт Блом придумав два кубічних будинки, які згодом були побудовані в Хельмонде. Через деякий час архітектора попросили розробити що-небудь цікаве для Роттердама, і він використав свою ідею вдруге. Згідно концепції, кожна будівля символізує абстрактне дерево, а весь комплекс схожий на ліс. Нижній рівень будівлі – це житлова зона, в середньому розташована спальня і ванна кімната, верхній використовується як додаткова спальня або вітальня.

 

Готель Hang Nga (Далат, В’єтнам)

 

Топ-10. Найбільш незвичайні будинки в світі (ФОТО)

Цей дивовижний готель, створений в 1990-му році, далекий від усіх традиційних архітектурних стандартів і більше нагадує палац якогось казкового персонажа. Він характеризується несподіваними вигинами, і жодне з його вікон не має ідеально квадратної або круглої форми. Багато хто називає готель “божевільним будинком”, “куренем на дереві” або “павутинним шале”. 

 

Центральна бібліотека (Канзас-Сіті, США)

 

Топ-10. Найбільш незвичайні будинки в світі (ФОТО)

Будівля ідеально відображає те, що в ній знаходиться: оскільки йдеться про бібліотеку, один з фасадів будівлі виконаний у формі книжкової полиці. Назви літературних творів для комплексу городяни обирали самі. В результаті на стінах будівлі можна побачити величезні обкладинки до “Володаря перстнів” Джона Толкіна і “Ромео і Джульєтти” Вільяма Шекспіра. Гігантська книжкова полиця “прикриває” нудну стіну бібліотечного гаража, побудованого в 2006 р.

 

“Лісова спіраль” (Дармштадт, Німеччина)

 

Топ-10. Найбільш незвичайні будинки в світі (ФОТО)

12-поверховий будинок, побудований в 1998-2000 рр.., Складається з 105 квартир які нібито  “обгортають” двір. На його даху розбитий сад, де ростуть букові, кленові і липові дерева, а також ресторан, з вікон якого відкриваються розкішні краєвиди на околиці. Будівлю спроектував австрійський архітектор Фріденсрайха Хундертвассера, який вважається майстром “неправильних” ліній та використанням в дизайні природних форм. В одному з інтерв’ю він зізнався, що вважає прямі лінії “знаряддям диявола”. На жаль, архітектор помер у лютому 2000 року – за кілька місяців до закінчення будівництва.

 

“Кривий будинок” (Сопот, Польща)

 

Топ-10. Найбільш незвичайні будинки в світі (ФОТО)

Будівництво будівлі завершилося в грудні 2003 року. Архітектори надихалися малюнками та картинами польського художника та ілюстратора Яна Мартіна Шанцера і шведського художника Пера Далберга. При розгляді будинку здається, що колись він був “нормальним”, але в якийсь момент взяв і почав “танути”. Іншими словами, будова більше нагадує фантазію сюрреаліста, ніж реальну будівлю. Особливо цікаво роздивлятися “Кривий будинок” вечорами, коли він підсвічується.

 

Будинок-корзина (Ньюарк, США)

 

Топ-10. Найбільш незвичайні будинки в світі (ФОТО)

У настільки химерному будинку, створеному в 1997 році, знаходиться офіс будівельної компанії Longaberger. Багато фахівців намагалися відрадити власника фірми Дейва Лонгабергера від реалізації такого екстравагантного проекту, але підприємець стояв на своєму. У результаті в Ньюарку з’явилася гігантська корзина вартістю $ 30 млн. Загальна площа семиповерхового будинку становить 16,7 тис. кв. м.

 

Палац Фердінан Шевальє, або Ідеальний палац (Отрів, Франція)

 

Топ-10. Найбільш незвичайні будинки в світі (ФОТО)

Дивовижний комплекс побудований всього лише однією людиною – причому не архітектором, а звичайним листоношею. Це був Фердінан Шеваль. Він витратив на своє химерне дітище 33 роки (1879-1912). За словами самоучки, йому вдалося втілити проект завдяки тому, що в нього була мрія й сила волі. Надихався Шеваль біблійними і індуїстськими мотивами: на території палацу можна побачити скульптури різних божеств, паломників, храмів. Крім того, будівля прикрашене вежами і фонтанами. Комплекс по праву вважається зразком наївною архітектури.

Торре Галатея Фігерас, або Музей Далі (Фігерас, Іспанія).

Топ-10. Найбільш незвичайні будинки в світі (ФОТО)

Мабуть, одна з найдивніших будівель світу. Дизайном сюрреалістичного комплексу займався художник Сальвадор Далі. Головною особливістю будови стали яйця: саме їх маестро вважав символом життя і саме їх величезні копії встановив по периметру всієї будови. Що стосується самого будинку, то спочатку в ньому розміщувався міський театр (побудований в середині XIX століття). Зараз це приміщення музею Далі, який був відкритий в 1974 році і з тих пір входить в обов’язкову екскурсійну програму більшості туристів, що приїжджають в Каталонію.

 

Готель Tianzi (Ланфан, Китай)

 

Топ-10. Найбільш незвичайні будинки в світі (ФОТО)

Унікальний десятиповерховийо готель складається з трьох фігур, які символізують китайських зоряних старців. Звуть їх Фу (в центрі), Лу (праворуч) та Шоу (зліва). Це ключові талісмани фен-шуй, які означають щастя, процвітання і довголіття відповідно. Готель був зведений у 2000-2001 рр.. і відразу ж потрапив до Книги рекордів Гіннесса як найбільший будинок-скульптура. Висота будови становить 41,6 м. А вікна готелю “заховані” за візерунковим нарядом зоряних старців. 

 

vsviti.com.ua