Старий Івано-Франківськ. Ринок

На старій поштівці бачимо північний бік площі Ринок початку ХХ століття.

Праворуч – двоповерхове крило ратуші, вже третьої в історії Станиславова. За розмірами вона була значно більшою за свою сучасну наступницю. Саме підвали лівого крила ратуші багато хто сприймає як містичні підземні ходи, що ведуть ледь не до Галича. Ліворуч вишикувався ряд кам’яниць. Їх сім.

 

У найближчій до нас під час революції 1848 року відбулися збори, які обрали Станиславівську руську раду. Цікаво, що цей будинок – єдиний з ряду, який уцілів при мармулядовій пожежі 1868 року. Інші довелося відбудовувати.

 

Третій будинок зліва має велетенську вивіску латиницею – «Артека». Це перша аптека міста, яка існувала аж з 1777 року. Хоча в цю кам’яницю вона «в’їхала» лишень у 1875 році. Аптека належала німцю Байлю і називалась «Під якорем».

 

Крайня триповерхівка споруджена у 1870 році на місці згорілого будинку. Її власником був дріжджовий фабрикант Гольдфельд. У власності цієї родини кам’яниця перебувала до Першої світової війни.

 

На жаль, від старого Ринку нині мало що залишилося. Трьох кам’яниць кварталу вже нема. Перші дві розібрали через аварійний стан у післявоєнний час. На їхньому місці довго розміщувався магазин «Кулінарія». Його, як і кам’яницю з аптекою, знесли у 2004 році, коли почали зводити новий будинок від фірми «Надія».

 

Будова тривала до 2006-го та завершилася доволі цікаво – на внутрішньому подвір’ї будівельники залишили «замурований» кран.