Площа Ринок у Франківську може перетворитися в інтерактивний простір з амфітеатром та підземеллям

Молодий архітектор з Отинії Мирослав Ковальський нещодавно у Національному університеті «Львівська політехніка» захистив дипломну роботу, в якій показав, як площу Ринок в Івано-Франківську перетворити на інтерактивний громадський простір.

За задумом Мирослава Ковальського, площа перед міською ратушею після реконструкції має перетворитися у величезний амфітеатр з підземеллям, пише Курс.

 

"Під землею може бути всяке: і кафе, і клуби, і зали, і якісь тематичні майстерні, і багато чого іншого. Це така концептуальна пропозиція. Деталі треба пропрацьовувати", - каже архітектор.

 

Начальник відділу з питань охорони культурної спадщини Івано-Франківська Володимир Ідак каже, що ця ідея може бути реалізована за кілька років.

 

"Ця ідея абсолютно реальна, має право на життя. Вона може дати новий імпульс щодо освоєння власне історичного середовища міста. Бо в місті утворюються величезні додаткові площі, які можна задіяти для громадської функції", - пояснює Ідак.

 

За його словами, "Український державний науково-дослідний інститут проектування міст "Діпромісто"  розробив проект, який передбачає пристосування підвальних приміщень ратуші під громадські функції.

 

"Тобто проект використання підвальних приміщень самої ратуші є. Але його вже треба трохи коригувати, виходячи з оцих нюансів", - пояснює Ідак.

 

Ідею про те, як перетворити площу Ринок в інтерактивний громадський простір Мирослав Ковальський виношував приблизно три роки. Проект зробив на основі реальних досліджень та розрахунків.

 

Отже, площа ринок має перетворитися на пішохідну зону, посеред якої спорудять амфітеатр.

 

"Зараз на площі ринок по чотирьох кутах є дерев’яні кіоски. Ми в тих місцях хотіли б розмістити вентиляційні сходово-комунікативні вузли, через які можна опуститися ліфтом та сходами. Це будуть невеликі скляні споруди, можливо, з якимись торговими функціями", - міркує Володимир Ідак.

 

Також спуститися в підземелля можна буде і зсередини амфітеатру. До слова, вся інфраструктура буде облаштована з врахуванням потреб маломобільних груп населення. 

 

Якщо місто наважиться реалізувати цей проект, то завершити його можна за три-чотири роки.

 

"Одномоментно площу не можна буде розрити, її треба буде поділити на якісь сектори і посекційно виконувати роботи. На рівні проектних напрацювань є зміст цю ідею далі опрацьовувати", - додає Ідак.