Старі квартали перебудують: як відселятимуть незгодних мешканців


Мінрегіон розробив і оприлюднив новий законопроєкт про реновацію застарілого житла “Про внесення змін до Закону України “Про комплексну реконструкцію кварталів (мікрорайонів) застарілого житлового фонду”

 

За словами експертів, документ набагато кращий, ніж попередні, але питання до нього все ж є.

 

Проблеми. В Україні існує велика кількість об’єктів житлового фонду, граничний термін експлуатації яких закінчується або вже давно закінчився. Загальна площа застарілого житлового фонду за даними Держстату (на 01.01.2017) становить 4,33 млн кв.м. У деяких районах міст є будинки, побудовані ще в 30-і роки минулого століття.

 

У запропонованому до обговорення проекті Мінрегіону багато проблемних моментів спробували врахувати, але найбільш спірними все одно залишаються питання інвестконкурсів і умов щодо відселення мешканців.

 

“Це найбільш гострі та дискусійні питання. Наприклад, як уникнути непрозорості в “прозорих” конкурсах. Крім цього, згідно з документом, на плечі забудовника практично повністю лягає відповідальність за створення об’єктів соціально-побутової, дорожньо-транспортної інфраструктури”, – зазначає керівник проекту Rusaniv Residence Олександр Ізаров.

 

Думка експертів. У документі неоднозначно прописаний пункт про надання частини квартир людям, яких відселяють. Чи то тут мова йде про “маневрене” житло, яке має надаватися на весь період реконструкції, чи ж мова йде про те, що компанія-забудовник зобов’язана віддати квартири тим, хто вимушено був відселений.

 

Забудовник в обов’язковому порядку повинен буде надати обсяг власних або залучених коштів згідно з показниками вартості 1 га території забудови. Ця вимога також викликає подив у забудовників.

 

Згода мешканців. Для реконструкції хрущовок згода всіх мешканців не знадобиться. Згідно з цим законом, для того, щоб рішення було правомочним, необхідна згода 75% всіх власників квартир будинку. Якщо незгодних з майбутньою реконструкцією буде більше 25%, такий будинок виключається з майбутнього плану реконструкції кварталу.

 

Відселення. Особливу увагу приділено вирішенню питання відселення мешканців. Якщо умовою реконструкції є обов’язкове відселення, то в разі незгоди мешканця-власника квартири, таке відселення здійснюється тільки після відповідного судового рішення.

 

Що натомість. У ст. 14 йдеться про знесення цілих кварталів. Розробники встановлюють, що колишнім мешканцям буде надано рівноцінні за площею квартири або грошова компенсація. При цьому, що характерно для обласних центрів, столиці, про те, в якому районі буде надано квартири, не кажучи вже про коефіцієнти при зміні району, скажімо, з Печерська на Троєщину, не йдеться.

 

Якщо відселенцю пропонується квартира більшої площі замість старої, то це відбувається виключно за рахунок забудовника. Тобто забудовник не має права вимагати з відселенця якусь доплату за зайві метри.

 

За матеріалами УБР