Smart-«метри»: як технології змінять українську нерухомість


Напередодні Ілон Маск поділився у Twitter планами збудувати до 2050 року на Марсі місто з населенням у мільйон жителів, для яких там уже будуть створені робочі місця.

 

Глава SpaceX планує побудувати 1000 космічних багаторазових кораблів Starship вантажопідйомністю 100 тонн кожен. Це дозволить перевозити за один раз по 100 людей. Прототип корабля може бути запущений у березні 2020 року.

 

Чи варто вже замислюватись про нерухомість на Марсі або спочатку слід розглянути інноваційні варіанти на Землі?

 


 

CEO комплексної української smarthome-системи bron Валерія Задорожна розповіла Mind, як технології впливають на всі аспекти ринку житлової нерухомості – від розробки дизайнерських рішень і реконструкції будівель до придбання, продажу й оренди.

 

Незважаючи на консервативність ринку житлової нерухомості, на ньому з'являються технологічні рішення, серед яких – IoT і VR/AR. Інновації поступово змінюють уявлення про нерухомість. Business Insider підтверджує, що технологіями у сфері нерухомості цікавляться великі інвестори. За три квартали 2019 року загальний обсяг венчурного капіталу склав $24,6 млрд, ставши максимальним для сектору.

 

Що таке property tech

Property technologies – це сфера, що об'єднує всі технологічні рішення ринку нерухомості. Інновації змінюють підготовку й супровід будівельних проектів, а також подальшу експлуатацію об'єктів інфраструктури.

 

Згідно з доповіддю Оксфордського університету, розвиток PropTech у сфері нерухомості включає три етапи. Перший припадає на 1980-ті – еру появи персональних комп'ютерів. Паралельно з розвитком інтернету і доткомів у 2000 році великі представники ринку нерухомості почали переходити в онлайн.

 

Сьогодні ми перебуваємо на другому етапі PropTech. Сфера набирає обертів завдяки штучному інтелекту і 5G. Бізнес робить ставку на sharing economy, коли компаніям не обов'язково володіти житловими приміщеннями, щоб надавати послуги в сегменті. Успіхів у цій сфері досяг сервіс пошуку житлової нерухомості Airbnb.

 

Попереду – наступний етап розвитку PropTech: угоди проходитимуть на блокчейні, збільшиться кількість онлайн-брокерів, а зведення «розумних» будинків стане більш доступним завдяки розвитку технологій.

 

Smart home

 

Венчурний капіталіст Піт Флінт впевнений, що ми живемо в час сильних tech-компаній, які вирішують основні запити користувачів.

 

IoT-гаджети для дому – один із перспективних напрямів. Пристроїв системи smart home під силу впоратися з різними побутовими труднощами. Наприклад, знизити витрати на комунальні послуги, захистити житло від злодіїв або запобігти загорянню і потопу.

 

Найчастіше компанії розробляють одиничні рішення – наприклад, пристрої для управління кліматом або охорони. Проблема комплексності актуальна і для Заходу. Щоб поліпшити взаємодію між різними гаджетами «розумного» будинку, Apple, Google і Amazon розробляють єдиний стандарт управліннями пристроями.

 

Керівники компаній вважають, що нововведення спростить виробництво гаджетів і підвищить взаємодію між різними системами.

 

В Україні ринок смарт-рішень розвивається не так стрімко, як за кордоном, але перспектива, безумовно, є.

 

Найчастіше компанії вибирають одну нішу і розробляють продукт в її рамках. Проте українські виробники вже можуть представити і комплексні системи «розумних» будинків, у яких всі складові зроблені одним розробником.

 

Віртуальна й доповнена реальність

 

Дизайнери інтер'єрів хочуть врахувати всі побажання замовників і створити ідеальний проект. Щоб зрозуміти, які оздоблення, меблі та аксесуари найбільше підійдуть приміщенню, компанії використовують VR/AR-рішення. Потенційні клієнти можуть побачити житло до покупки та попросити фахівця змінити проект.

 

Хізер Белліні з Goldman Sachs Research впевнена, що до 2025 року весь обсяг ринку віртуальної і доповненої реальності сягне позначки у $80 млрд, при цьому на сферу нерухомості припадає близько $2,6 млрд.

 

Західні стартапи вже розвивають цей напрям. Зокрема, розробники перетворюють 2D-зображення приміщень у тривимірне і створюють об'ємні поверхові плани будинків. Стартапи готують віртуальні 3D-тури для агентів нерухомості і власників будинків, виставлених на продаж. Такі технології допомагають рієлторам, забудовникам і власникам будинків залучати клієнтів. В Україні ринок VR/AR-рішень у сфері житлової нерухомості ще не розвинений.

 

Угоди на смарт-контрактах

 

На ринку нерухомості блокчейн здатний прискорити укладання договорів і зробити процес прозорим. Ризик шахрайства знижується, коли в угоді не беруть участі посередники. Перші угоди з купівлі-продажу нерухомості з використанням блокчейна відбулися у 2016 році.

 

Блокчейн-технології застосовуються для оренди та іпотечних кредитів. Як пише CB Insights, учасникам угоди пропонується договір на базі смарт-контракту. Як і в традиційному документі, в електронному є дані про вартість житла, періодичності платежів, сторін договору. Всі платежі по ньому можуть проводитися автоматично. У нашій країні технологія ще не прижилася – на її розуміння й адаптацію потрібен час.

 

В Україні ринок житлової нерухомості розвивається прискореними темпами, переймаючи західні інновації та створюючи свої продукти. З усіх сфер найбільш активна сфера smart home. Ця технологія покладе початок кардинальних змін у будівництві.

 

mind.ua