Що буде з цінами на оренду квартир в 2017 році

Ціни на оренду нерухомості цього року можуть зрости на 10%, припускають експерти.

"Я не думаю, що цього року будуть суттєві зміни у вартості оренди. Зараз між квартирантами і власниками квартир склалися на ринку переважно довірчі відносини. Звичайно, в опалювальний сезон практично ніхто вартість оренди не підвищує. Тут важливо, що в сегменті дешевого житла квартиранти самі оплачують комуналку", – розповідає Максим Бабуряк, пише газета Сегодня.

 

Ринок нерухомості – головний маркер стану економіки в країні. Якщо зарплати та кількість робочих місць зростатимуть, разом з цим подорожчають і квартири.

 

"Тут залежить від попиту і пропозиції. Якщо купівельна спроможність у українців залишиться не настільки високою, то і власники квартир не зможуть підвищувати ціни. З огляду на, що все-таки нам обіцяють зростання економіки, можна припустити, що в середньому за рік ціни і можуть зрости відсотків на десять", – припускає ріелтор.

 

"З огляду на, що все-таки нам обіцяють зростання економіки, можна припустити, що в середньому за рік ціни і можуть вирости відсотків на десять", – припускає ріелтор.

 

Традиційний стрибок цін очікується наприкінці літа – через студентів і тимчасових робочих виросте попит, знайти квартиру буде складніше, і ціни поповзуть вгору. При цьому, як каже Максим Бабуряк, якщо інфляція буде вище запланованого показника (згідно з бюджетом країни – 8,1%), ціни можуть зростати швидше.

 

Водночас ціни на елітне житло зростатимуть разом з курсом долара в Україні. "Там ціни закріплені в доларах. І якщо, наприклад, долар подорожчає в Україні, пропорційно зросте і вартість оренди такої нерухомості", – розповідає ріелтор Євген.

 

До слова, за минулий рік оренда подорожчала на 10-15%, говориться в дослідженні M2bomber.com. "Девальвація гривні змушувала власників квартир робити кроки в бік індексації цін. Але, з іншого боку – економічна криза зменшила кількість платоспроможного населення країни (тепер орендодавець частіше шукають квартири подалі від центру, на периферії, без євроремонту)", – йдеться у підсумках дослідження.

 

Незначно під кінець року зменшилася і сама кількість квартир, які здають в довгострокову оренду. Це може бути пов'язано і з новорічними святами (на цей період господарі можуть здати квартиру на кілька днів (подобово), а заробити як за місяць).