Реконструкції потребує 60% житлового фонду України

В Україні 60% житлового фонду знаходиться в експулатаціі більше 50 років і потребують реконструкції.

Про це в сюжеті Подробності-ТВ сказав експерт громадської організації "Публічний аудит" Тарас Галайда, повідомляє УНН.Таких будинків по всій Україні понад 150 тисяч, каже експерт.

"60% житлового фонду знаходиться в експулатаціі більше 50 років. На ремонт цих 150 тисяч будинків, навіть якщо за скромними підрахунками, 1 мільйон на один будинок, то необхідно 150 мільярдів гривень. Звісно, в держбюджеті таких грошей немає", - розповів експерт.

Вирішити цю проблему могла б програма так званого соціального житла. Впровадити її в столиці пропонують забудовники.

"Біля існуючої будівлі, в якій живуть люди будується новий житловий будинок. Туди переселюють, потім зноситься існуючий будинок, на його місці інший. І так проходять весь мікрорайон. Є розроблені попередні проекти зі знесення старого житла і будівництва нового сучасного під нові норми і нові жорсткі вимоги теплозбереження. Але є одне але. Це – законодавча база, яка не дозволяє реалізовувати такі проекти", - нарікає віце-президент ПАТ "ХК "Київміськбуд" Василь Дудурич.

Проектів на папері вже сотні. Головне – прийняти потрібні закони. Щоб відселення не затягнулося, самим мешканцям потрібно якомога частіше звертатися до місцевої влади і документувати стан свого будинку, радять експерти. Тоді переїзд в нову квартиру не затягнеться на довгі роки.