Продажі будматеріалів на початку року скоротилися по всіх позиціях

Продажі будівельних матеріалів за перші місяці 2018 року скоротилися по всіх позиціях, повідомив президент Всеукраїнської спілки виробників будматеріалів (ВСВБ) Іван Салій на виставці WorldBuild Kyiv-2018 в середу.

Якщо в першому кварталі 2017 року будівельна галузь показала зростання на 25%, а за підсумками року – на 21%, то в цьому році ми бачимо “мінус” або “нуль”.

 

Найбільше падіння (в продажах будматеріалів – ред.) було по бетону, практично по всіх позиціях. Деякі виробники запустили торік заводи, а продажі впали майже вдвічі, особливо в перші місяці”, – пояснив І.Салій.

 

За його словами, падіння продажів пов’язане з уповільненням темпів будівництва. Він вважає, що для зростання даного ринку держава повинна збільшити кількість замовлень на будівництво.

 

“У нас 99,7% житла будується за кошти населення, тобто держава практично нічого не будує. Нам потрібно всю країну будувати, а у нас зменшується виробництво будматеріалів. І не тільки цегли, а також плитки, бетону, цементу. І немає ніякої реакції з боку влади”, – сказав президент ВСВБ.

 

На його думку, позитивним сигналом з боку держави є початок будівництва житла для військових. Водночас, загальний обсяг будівництва в країні незадовільний, вважає експерт.

 

“Польща будує на EUR48 млрд на рік, Німеччина – на EUR300 млрд, Україна – на EUR3 млрд. Ми практично нічого не будуємо. Крім того, будівельна галузь – це не тільки будівництво житла. Це ще інфраструктурні об’єкти. Всі держави будують мости, а ми до Шулявському моста, який “втомився”, досі не приступили”, – заявив І.Салій.

 

На його думку, подальша ситуація на ринку будматеріалів залежить від дій влади.

 

“Ми сподіваємося, що галузь все ж оживе. Але поки немає ніяких прогнозів на цей рік, тому що я не бачу ніяких дій урядових структур і Верховної Ради”, – підсумував експерт.

 

За матеріалами Інтерфакс-Україна