Податок на нерухомість сплатять більше 30 тисяч мешканців області

Як повідомили в Головному управлінні Державної фіскальної служби в Івано-Франківській області, до 1 липня 2016 р., як і передбачено Податковим кодексом, підрозділи податків і зборів з фізичних осіб територіальних органів ДФС в області сформували і надіслали прикарпатцям 32 018 податкових повідомлень-рішень про нараховану суму податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки. Нарахування податку згідно з ними становить 11,8 млн. грн. Ці кошти мають надійти до місцевих бюджетів.

Крім того, податківці нагадують, що сплатити визначену суму податку на нерухоме майно громадяни зобов’язані протягом 60-ти днів від дати отримання такого документа на вказані в повідомленнях рахунки, пише Галичина.

Також хочеться нагадати нашим читачам, що вони сплачуватимуть податок на нерухомість, якою володіли в 2015 р., за правилами оподаткування минулого року. Тобто йдеться про те, зокрема, що пільгова площа, з якої не потрібно буде цього року нічого платити, становить  120 кв. м для квартир, 240 кв. м — для будинків та 280 кв. м для змішаної житлової нерухомості. Саме такими були норми, визначені для 2015-го. 

Після внесення змін до Податкового кодексу та встановлення місцевими органами влади ставок податку на 2016 р., норми пільгової площі було зменшено. Наразі, згідно зі статтею 265 ПКУ, об’єктом оподаткування є об’єкт житлової та нежитлової нерухомості. Для всіх платників податку на нерухомість передбачено, що пільгова площа, з якої не потрібно сплачувати податок, становить: для квартири/квартир незалежно від їх кількості — 60 кв. м, для житлового будинку/будинків незалежно від їх кількості — 120 кв. м, для змішаних типів об’єктів житлової нерухомості — 180 кв. м.

Однак ці норми діятимуть при сплаті податку вже за 2016 р., тобто повідомлення-рішення щодо податків за новими нормами надійдуть після  1 липня наступного року.