Мінфін планує оновити форму декларації з податку на нерухомість

Фіскали розмісти на своєму сайті проект змін до форми Податкової декларації з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, розроблений Мінфіном.

Загалом до декларації планують додати рядки, які нарешті розділятимуть нарахування податку за типами об’єктів нерухомості — окремо щодо житлової та нежитлової нерухомості.  

 

Нагадаємо: чинна Декларація не передбачає такого розмежування. Для сум нарахованого податку в ній відведено лише рядок 6, у якому показують загальну суму податку, нараховану по об’єктах як житлової, так і нежитлової нерухомості.

 

До того ж наразі незручності виникають у разі подання уточненок. Так, якщо платник декларував одночасно і житлову, і нежитлову нерухомість, то в разі подання уточненки він не може розділити суми нарахувань за типами нерухомості. Це призводить до створення «штучного» податкового боргу або переплати. Для того щоб вийти із цієї ситуації, платникам доводилось подавати дві уточненки — окремо стосовно об’єктів житлової нерухомості та об’єктів нежитлової нерухомості.

 

У проекті запропоновано вирішити це питання шляхом запровадження додатків.

 

Окрім цього, проект передбачає, що контролерам потрібно буде подавати одну декларацію за місцезнаходженням об'єкта/об'єктів оподаткування. А у разі існування об’єктів нерухомості, що знаходяться на території адміністративно-територіальних одиниць, які відповідають різним кодам органів місцевого самоврядування за КОАТУУ, але ці адміністративно-територіальні одиниці обслуговуються одним контролюючим органом, декларація подається з кількома додатками відповідного типу.

 

На сьогодні ж декларації надаються окремо щодо кожної адміністративно-територіальній одиниці.

 

За інформацією офіційного сайта ДФСУ: http://sfs.gov.ua