Нерухомість можна буде самостійно оцінити онлайн


Верховна Рада України ухвалила за основу депутатський законопроект №2047-д про ліквідацію електронних майданчиків-посередників при оцінці майна.

 

Відповідне рішення підтримали 378 народних депутатів України, передає УНН.

 

Законопроект №2047-д передбачає спрощення процедури оцінки нерухомих об’єктів, а також припинення здирництва коштів з оцінювачів та нотаріусів на користь приватних структур за користування належної державі Єдиною базою даних звітів про оцінку.

 

У законопроекті запроваджується новий альтернативний спосіб оцінки об’єктів нерухомості через автоматичну її оцінку модулем Фонду державного майна України – самостійно та без залучення оцінщиків.

 

Відповідно до тексту проекту закону, за формування довідки про оціночну вартість об’єкта оцінки справлятиметься плата у розмірі 2,5% прожиткового мінімуму, а за реєстрацію звіту про оцінку майна – 10% прожиткового мінімуму (близько 300 грн).

 

Законопроектом запропоновано з 1 січня 2020 року повністю вилучити електронні майданчики-посередники та відкрити прямий доступ до баз Фонду держмайна.

 

Наразі інформацію про вартість майна перед продажем можна внести до електронної бази Фонду державного майна виключно через авторизовані електронні майданчики. Вартість послуг майданчиків досягає близько 1800 грн, які сплачує власник майна.

 

Також народні депутати проголосували за скорочення наполовину строків підготовки законопроекту до другого читання.