На прохачів субсидій чекають неприємні «сюрпризи»

Громадяни, які отримали субсидію, і мають переплату за зекономлені кошти, на руки їх не отримають, оскільки всі гроші повернуть в бюджет.

Експерти кажуть, що цього і слід було очікувати, оскільки переплата виникла не завдяки економії українців, а завдяки завищеним тарифам.

«Слід очікувати, що цю переплату повернуть до бюджету, оскільки нормативи на опалення були завищені», – повідомив директор департаменту соцполітики Інституту місцевого розвитку Антон Левицький для видання «Сегодня».

«Тобто те, що у одержувачів субсидії утворилася економія, не їх заслуга, а прорахунок фахівців, які розраховували норми на опалення», – додав Левицький.

З ним згоден і президент Украналітцентра Олександр Охріменко. За його словами, субсидія повинна допомогти малозабезпеченим розрахуватися за компослуги, а вийшло, навпаки.

«Гірше інше: у Кабміні зараз аналізують реальне споживання населенням води, електроенергії і газу для приготування їжі, і на одному з круглих столів представник Мінфіну заявив, що й інші субсидовані в межах соцнорм послуги, наприклад, 1,6 куб. м гарячої води в місяць на людину і 2,4 куб. м холодної можуть бути відкориговані, читай зменшені», – прогнозує Охріменко.

Юрист Володимир Столітній також визнає, що по суті рішення Кабміну відмовитися від своїх обіцянок і відібрати переплати, спірне, оскільки погіршує рівень життя громадян. «Але виграти суд навряд чи можливо, оскільки документально зарахувати переплату в рахунок майбутніх платежів уряд не обіцяв, тільки на словах», – роз’яснив Столітній.