На Бельведерській хочуть "реконструювати" пам'ятку архітектури в багатоповерхівку


Мешканці Бельведерської, 4 хочуть реконструювати існуючий житловий будинок із закладами громадського призначення в багатоповерхівку.

 

Відповідний проект розглянули на засіданні містобудівної ради, інформує кореспондентка Бліц-Інфо.

 

За словами автора проекту, реконструкція двоповерхового будинку включає надбудову ще чотирьох поверхів.

 

На це члени містобудівної ради зауважили, що пропонований проект є порушеннями існуючого законодавства.

 

"Даний будинок є пам'яткою архітектури місцевого значення, тож про жодне знесення мова йти не може. Тут можливо тільки проведення протиаварійних заходів з укріпленням основи будинку і пристосування горищного простору. Те, що ви пропонуєте — це нове будівництво, тому ми не будемо розглядати цей проект", - сказав голова спілки архітекторів Микола Капак.

 

Голова ОСББ почала обурюватися, що будинок аварійний і хто буде відповідати, якщо він завалиться.

 

Архітектори зауважили, що зараз у мешканців є два варіанти. Перший — замовити проект і проводити протиаварійні роботи. Другий — через міністерство культури виводити будинок з реєстру пам'яток і тоді вже будувати новий будинок, хоча на щастя таких прецедентів ще не було.

 

Архітектор Володимир Гайдар пояснив мешканцям, для того, щоб будинок не завалився потрібно проводити протиаварійні роботи, а не валити та будувати багатоповерхівку.

 

"Перш за все хочу сказати, що ви своєю безгосподарністю довели будинок до такого стану.І не дай Боже, щоб міністерство зробило такий прецедент з виключенням, адже тоді мешканці десятків пам'яток Франківська кинуться скасовувати охорону, щоб будувати багатоповерхівки. Перш за все це Січових Стрільців, 18, Шеремети, площа Ринок 6, 8, 10 та інші",- сказав Гайдар.

 

Вислухавши думку архітекторів, голова ОСББ і мешканці почали вперто вимагати, щоб їх проект перебудови погодили чи порадили, як діяти далі, інакше погрожували не дати містобудівній раді працювати.

 

Архітектори сказали, що два можливі варіанти виходу з ситуації вже озвучили, інша справа, що мешканці хочуть їх чути, а зацікавлені в забудові.

 

Врешті члени містобудівної ради проголосували за рекомендацію зберегти будинок, або розв'язувати це питання в рамках закону.