На 2017 рік на підсвітку пам’яток архітектури Івано-Франківська заклали півмільйона

Цієї зими у Франківську підсвітили шість пам’яток архітектури. Одним – чергова атракція, іншим – тема для обговорень. У скільки обійшлися ці промені світла і для чого вони?

Останнім цьогоріч освітили колегіальний костел на майдані Шептицького. Перед тим – стіну в Фортечному провулку, дитячу бібліотеку на площі Міцкевича, готель «Київ», будинки на Незалежності, 7, Мазепи 7-9 і 5.

 

Керівник КП «Міськсвітло» Віктор Синишин каже, що витратили на це 188 тис грн, хоча могли і всі 300. Рівно стільки департамент житлово-комунального господарства заклав на освітлення фасадів. Лише підсвітка будинків на Мазепи 5-7-9 обійшлася в 40 тисяч.

 

«Є певні складнощі в роботі, відтак не могли все зробити швидко, – каже Синишин. – Автовишки не маємо, тому беремо в оренду або зичимо. Ускладнює справу і під’їзд до об’єктів. Схему освітлення розробляв проектний відділ «Міськсвітла». Фаховий проект від архітекторів потрібно було б чекати з два місяці і коштував би він значно дорожче – тисяч 20 або й 100, залежно від складності об’єкта».

 

Підсвічують не все підряд. Об’єкти обирає комісія, до якої увійшли представники від комунальників, департаменту архітектури і «Міськсвітла». Кажуть, приймали рішення, зважаючи на зовнішній вигляд будівлі.

 

«Ми підсвітили ті об’єкти, які пройшли реставрацію фасадів, щоб потім під час ремонту там не пошкодили кабелі та світильники», – пояснює начальник міського відділу охорони культурної спадщини Володимир Ідак.

 

Красиво чи ні – судити фахівцям. Та є те, що кидається в очі, а деколи й на голову пересічним мешканцям – аварійні фасади, балкони та інші елементи пам’яток. І за такими не пот­рібно йти далеко. Поряд із відреставрованим і підсвіченим будинком на Мазепи, 9 – скромна й забута містом кам’яниця, з-під даху якої звисають добрячі шматки карнизу. Восени один із них уже впав на тротуар. Добре, що нікого не зачепило.

 

«І біля Ратуші, і на Бельведерській валиться, – відповідає на це Ідак. – Всюди будинки валяться. Ми робимо рівно стільки, скільки можемо. За Мазепи, 7-9 теж взялися, бо на голову людям шматки балкону падали. Скільки маємо грошей, стільки робимо».

 

На 2017 рік у міському бюджеті на реставрацію пам’яток заклали п’ять мільйонів. Сума значна. Якщо її вдасться правильно використати, може, й буде що підсвічувати. Та Володимир Ідак каже, що департаменту архітектури катастрофічно бракує фахівців, і запрошує молодих реставраторів-будівельників і реставраторів-проектантів, які готові допомогти.

 

«Нам потрібні не майстри з ремонту, а реставратори, які вміють відтворити деталі, вибрати правильну технологію укріплення і зміцнення, – пояснює Ідак. – У нас ще немає організацій, які мають достатній рівень реставраційного виробництва. А те, що вже встиг­ли відреставрувати, – це проба пера. Є в місті вкрай катастрофічні об’єкти, і не факт, що ця ж організація зможе впоратися».

 

 

Та сама історія з підсвіткою. Ідак готовий усе познімати й переробити, лиш би були люди, які готові взяти на себе відповідальність і взятися за проект.

 

«Департамент брав участь в підсвітленні. «Міськсвітло» наймало фахівців-декораторів, вони показували кілька варіантів підсвітки, – каже архітектор. – А таких варіантів можуть бути сотні. Це все одно, що говорити, яке тістечко було солодшим. Ті, хто вважає, що могло б бути інакше, нехай запропонують, переконають, що так краще і переосвітлюють».

 

Ідак зізнається, що у департаменті архітектури готові підсвітити хоч і всі пам’ятки, лиш би дозволили бюджет Франківська і ресурс «Міськсвітла». В першу чергу будуть підсвічувати ті будинки, які найближчим часом не потребують ремонту.

 

На 2017 рік на підсвітку пам’яток заклали півмільйона.

 

«Спробуємо застосовувати RGB-підсвітку для фасадів, – каже Синишин. – Хоча, вона вийде дорожчою. Прожектори такої кольорової підсвітки мають безліч варіацій. Їх можна підключати до контролера і задавати програму зміни кольорів».

 

Керівник «Міськсвітла» каже, відкритий до співпраці – там готові розглянути проекти освітлення фасадів, якщо хтось виявить бажання допомогти.

 

Франківський архітектор Віталій Боднар підтримує ініціативу міста, бо Франківськ в цьому плані програвав іншим обласним центрам.

 

«Якість робіт бажає кращого, – говорить Боднар. – Практично по всіх останніх об’єктах є якась невеличка ложка дьогтю, яка псує враження. Та ці дрібниці легко усунути, було б бажання. Архітектурна підсвітка має підкреслити форми споруди, виділити декоративні елементи. А в нас будівлі підсвічують не повністю, чомусь забувають про перший поверх, залишають великі темні плями на фасаді верхніх поверхів. Це подрібнює фасад і заважає його цілісному сприйняттю».

 

Архітектор вважає, що загальне освітлення споруди було б доречнішим. Бо в нас нижня половина Ратуші підсвічена тільки з південного боку, хоча стоїть посеред площі. А Колегіальний костел отримав підсвітку тільки від майдану Шептицького. Купол з вежею – важливий елемент середмістя, не підсвітили зовсім. А для освітлення фортечної стіни кабель кинули від сусіднього будинку і тепер провулок «прикрашає» звисаючий дріт.

 

Відреставровані фасади, ще й зі світлом – це таки не зрада. І людям радість. А от личить чи ні – це вже справа смаку. Ще б на голову не падало – тоді точно буде перемога.

 

Репортер