У Франківську понад 100 пам’яток архітектури потребують невідкладних ремонтно-реставраційних та протиаварійних робіт", - ДМАКС відзвітував за рік роботи

Виконавчий комітет Івано-Франківської міської ради заслухав і взяв до відома інформацію про виконання Програми охорони культурної спадщини Івано-Франківська на 2016-2018 роки за 2018 рік.

У місті Івано-Франківську налічується близько 600 пам’яток архітектури. Програмою передбачено вдосконалення організаційних, матеріально-технічних, правових засад у сфері охорони культурної спадщини і збереження історичного середовища, пише ДМАКС.

 

Зокрема, в 2018 році проведено роботи з реставрації об’єктів культурної спадщини міста затверджених титульним списком:

- протягом 2018 року проводилась реставрація фасадів будинків на вулиці Шевченка, 22, 24, 30, 44, на вулиці Леся Курбаса, 5, 7, 9;

- виконані реставраційні роботи фасадів будинків на вулиці Шевченка, 22, 24, 30 на суму 711 886, 96 грн.;

 

 

- фактично реалізовані значні обсяги реставраційних робіт на будинках на вулиці Леся Курбаса, 5, 7, 9 – близько 80 відсотків та будинку на вулиці Шевченка, 44 – біля 30 відсотків;

 

 

 

- протягом року проводилась реставрація окремих елементів фасадів будинків, зокрема, відреставровано вхідні дверні блоки будинків на вулиці Шевченка, 22, 24, 30 та проводилась реставрація дверей будинку на вул. Гетьмана Мазепи, 7, 9.

 

 

За межами обсягів програми культурної спадщини протягом 2018 року на замовлення Департаменту виготовлена проектно-кошторисна документація на проведення реставраційних робіт будинків на вул. Новгородській, 30, Січових Стрільців, 16, на пристосування підвальних приміщень будинку міської ратуші – Галицька, 4а.

 

Протягом 2018 року виготовлено науково-проектну документацію «Історико-архітектурний опорний план міста  Івано-Франківська. Визначення меж історичного ареалу. Межі та режими використання зон охорони пам’яток».

 

 

На даний час рішенням Івано-Франківської міської ради затверджено «Програму охорони культурної спадщини на 2019-2021 роки», якою передбачено продовжити фінансування міським бюджетом реставраційні роботи фасадів пам’яток архітектури, яке станом на 2019 рік складає 6,5 млн. грн.

 

 

Показано туристичні маршрути, які ведуть від залізничного вокзалу до міського парку культури і відпочинку. Саме на них акцентуватимуть увагу під час проведення реставраційних робіт фасадів.

 

В перспективі місто потребуватиме інтенсивної роботи з порятунку архітектурних деталей і окремих елементів історичних споруд та  розробку програм реставрації архітектурних деталей:

  • – вікон, дверей, тощо (столярні вироби,);
  • – металевих деталей художньої ковки та литва (огорожі, балкони, кронштейни, тощо);
  • – балконів, карнизів, аттиків, фасадної ліпнини, тощо;
  • – купольних завершень, карнизів, кронштейнів (бляшані та покрівельні роботи).

 

На часі створення інвестиційної привабливості для окремих малих майстерень і приватних виконавців та виробників будівельних конструкцій з метою розгортання малого підприємництва в столярних, бляшаних, ліпних ковальських ремеслах.

 

Це сприятиме напрацюванню досвіду і розгортанню реставраційних напрямків в обслуговуючій сфері, залучення молоді до створення нових робочих спеціальностей та місць.

 

Одним з важливих структурних елементів, що потребують опрацювання і запровадження, є залучення власників квартир та нежитлових приміщень до безпосередньої участі в проведенні реставраційних робіт та підтримання в належному стані об’єктів культурної спадщини.

 

На сьогодні понад 100 об’єктів —  пам’яток архітектури та містобудування і пам’яток історії — потребують невідкладних ремонтно-реставраційних та протиаварійних  робіт.