Місто незабаром може отримати "наріжний камінь" охорони архітектурних пам'яток

На першому ж засіданні міськвиконкому в лютому затвердили проект рішення про погодження історико-архітектурного опорного план Івано-Франківська.

Вже на наступній сесії міської ради відповідне рішення розглядатимуть депутати.

 

Цей документ є надзвичайно важливим, так  як встановлює «правила гри» з архітектурними пам’ятками міста. Він має чітко регламентувати правила поводження в історичній частині міста. У ньому встановлено межі історичного ареалу міста, окремі та комплексні охоронні зони пам’яток архітектури, додаткові режимні зони за межами історичного ареалу, зафіксовані існуючі та запропоновані нововиявлені пам’ятки, зону археологічного ареалу, дисгармонійну забудову і багато іншого.

 

При виникненні необхідності втручання в пам’ятку культурної спадщини чи охоронну зону, на підставі цього документа розробляється історико-містобудівне обґрунтування, яким можна задати різноманітні обмеження по роботі в охоронній зоні, включно до стильових.

 

Нагадуємо, що генеральний план Івано-Франківська депутати затвердили ще аж в 2001р. Однак історико-архітектурний опорний план затверджений так і не був.

 

Довідково:

 

Історико-архітектурний опорний план - науково-проектна документація, яка розробляється у складі генеральних планів історичних населених місць та в якій відображається інформація про нерухомі об'єкти культурної спадщини населеного пункту, пов'язану з ними історичну забудову (значні й рядові історичні будівлі); землі історико-культурного призначення; місця втрачених будинків, споруд, оборонних укріплень, що мали важливе історичне або містобудівне значення; дисгармонійні будівлі та споруди; пам'ятки природи, природні заповідники, цінні природні ландшафти; межі історичних ареалів населеного місця; межі зон охорони пам'яток культурної спадщини, що є діючими на час складання історико-архітектурного опорного плану (за наявності).