Мешканці "Пасажу Єгера" б'ють на сполох через можливе знесення будинку

Мешканці “Пасажу Єгера” бояться за свої життя.

Нагадаємо, 5 липня в Івано-Франківську на вул.Січових Стрільців обвалився балкон. Внаслідок чого загинула літня жінка.

 

Варто зауважити, про негайну необхідність ремонту будинку по вулиці Січових Стрільців, 16, мешканці просили мерію ще минулого року на сесії міськради.

 

Частина мешканців цього будинку проти його зносу,  а частина - за і вже готові відселятися.

 

"Якщо вони знищать «Пасаж Єгера», - вони знищать місто", - каже мешканка будинку Світлана.

 

За її словами, вона роками зверталася до різних інстанцій міста, щоб відремонтувати будинок і погоджувалась на співфінансування, але їй приходили лише відписки.

 

Взимку в будинку провалились сходи, була створена робоча група, замовлена експертиза. Влітку, коли провалився балкон і загинула жінка, яка понад 20 років боролась за збереження будинку, почали ширитись чутки про знесення будинку.

 

"Вона поки жила - тримала той будинок. Коли загинула Ніна, одна з бабок вкрала папку з документами на будинок, які збирала Ніна і ця папка зараз в міській раді. Там кримінал з усіма їх відписками. А згідно з законом немає терміну давності для знищення пам'яток архітектури", - відзначила пані Світлана.

 

В Івано-Франківську щодо цієї проблеми зібрали спеціальну комісію у заступника міського голови Миколи Вітенка. Місто замовило експертизу у Діпромісто.

 

Представник Діпромісто Володимир Кочмар зазначив, що на сьогодні повністю зробили обстеження будинку, розділили три блоки і порахували фізичний знос. Наразі стан будинку - незадовільний - 52,8 %.

 

"В найгіршому стані 3 блок, де був обвал і той, що виходить на вул. Січових Стрільців, та 2 блок, де був кінотеатр. Поблоково в найгіршому стані фундаменти, які мають знос 62-58%, стіни внутрішні 48% зношення. Це означає, що в будь-який момент стіни можуть обвалитись - "ветхий" стан будівлі. Частина даху усіх блоків була відремонтована, частина залишилась. Також в поганому стані каналізація та балкони", - каже В.Кочмар.

 

Загалом за словами експерта, у першому блоці можна робити підсилення фундаменту та ремонт даху і конструкції проїзду, на третьому блоці гірша справа, бо немає підвалів та доступів адже є просідання, де обвал. Єдина можливість укріплення фундаментів - ін'єкціями, які зараз робити не зможуть.

 

Наступним етапом фахівці будуть вживати заходів, щоб припинити руйнування будівлі. Будуть зроблені розрахунки вартості робіт, які потрібно виконати першочергово.

 

Мешканці обурились, зазначивши, що в них є документи, в яких зазначено, що будівля зношена на 57 відсотків, а зараз говорять про 52.

 

Основні висновки Діпромісто та попередня вартість робіт будуть озвучені всередині листопада, другий етап - роботи з фасадом. Заступник міського голови відзначив, що міська рада за збереження будинку і тому витрати на проектно-організаційні роботи взяла повністю на себе.

 

за матеріалами Фіртки