Маріямпільський замок: невідома перлина Прикарпаття


Замок Яблоновських у Маріямполі побудований у 1692 році. Звели його неподалік від Замкової гори, біля підніжжя якої знаходиться джерело, відоме своїми цілющими властивостями.

 

На відміну від інших замків Західної України, замок у Маріямполі не є широко відомим. Можливо, причина – у вкрай поганій дорозі до села, по якій туристам не надто хочеться трястися.

 

Замок побудував польський коронний гетьман Станіслав Ян Яблоновський. Його син і онук частково перебудували і відреставрували фортецю. Колись на місці родового замку в 12–15 століттях розташовувалося давньоруське поселення Чортопіль. Фортеця займала територію розміром 200 на 150 метрів. Товщина стін сягала 2–3 метрів. У замку були дві в'їзні брами, гарнізонні казарми, житловий будинок.

 

Протягом 18–19 століть більшу частину оборонних споруд розібрали, а будівельний матеріал використали для зведення нового палацу.

 

Руїни перебудованого замку збереглися до наших днів. Біля головного входу до будівлі стоїть величезний 600-річний дуб, а за будинком розкинувся парк з різними старовинними деревами.

 

Завдяки тому, що замок розташовується на великій висоті, його вцілілі фрагменти добре видно на більшій частині Дністровської долини.

 

 

Замок гетьмана Яблоновського має статус пам'ятки архітектури місцевого значення, але зараз є недіючим об'єктом. Туристи мають можливість відвідувати замок Яблоновських в Маріямполі у будь-яку пору року.

 

Маріямпільський замок є єдиною пам’яткою замкової архітектури Івано-Франківської обл., на призамковій території якої розміщений збережений об’єкт садово-паркового будівництва.

 

Сьогодні це найстаріший дендрологічний парк на Прикарпатті, що був закладений ще у 1690 р. одночасно зі спорудженням замку, на східній околиці споруди. Формуючою композиційною віссю об’єкта, за задумом проектантів, стала липова алея, яка, до слова, дуже постраждала у 1919 р., коли внаслідок варварських дій військовослужбовців було вирубано значну частину старих дерев.

 

Особливим природоохоронним об’єктом парку є старий дуб, який росте на замковому подвір’ї уже понад 600 років, що автоматично робить його старшим за замок. Дерево має значні природні габарити: висота – 25 м, обхват – 6,24 м. Історики встановили, що в липні 1920 р. під дубом відпочивав С. Петлюра, війська якого в цей період вели бойові дії в регіоні.

 

 

За матеріалами https://ua.igotoworld.com