Легенди Івано-Франківська: як у старій кам'яниці скарб знайшли


Австрійська кам’яниця на перехресті сучасних вулиць Франка й Гаркуші відома тим, що обійшлася своєму власникові в суму, яка дорівнювала вартості однієї цигарки.

 

Втім, легенди будинку пана Райс­лера на цьому не завершуються, пише Репортер.

 

Франківець Сергій Паньків розповів ще одну історію, пов’язану з цим будинком. У 2000-х роках господар однієї з квартир затіяв ремонт із переплануванням. Оскільки сам був не від того, то найняв бригаду майстрів. Хлопці хвацько взялись за роботу, ламали перестінки, збивали кахлі у ванній.

 

Ґазда регулярно навідувався на об’єкт, але одного разу робочих там не застав. Спочатку він не надав цьому особливої уваги – може, в когось день народження чи якесь маловідоме релігійне свято, коли «робити не можна». Тим більше, у квартирі лишилися інструменти та особисті речі майстрів.

 

Але й на другий день вони не з’явились. І на третій також. Телефон бригадира теж не відповідав. Після безплідних пошуків власник вирішив найняти нових ремонтників і спакувати речі зниклих.

 

Під час прибирання знайшов дві золоті монети.

 

Схоже, в ході ремонту хлопці видобули скарб, який докорінно поміняв їхні плани на майбутнє. Може, бригадир зав’язав із ремонтами та подався у венчурні інвестори?

 

Іван Бондарєв, Репортер