У Франківську руйнується будинок, в якому творив Іван Франко. ВІДЕО


У центрі Івано-Франківська руйнується пам’ятка архітектури – будинок на вулиці Січових Стрільців, 24.

 

Сама тут на зламі ХІХ та ХХ століть жив і творив Іван Франко. Реставратор Ігор Панчишин свого часу досліджував цей будинок, пише Суспільне.

 

Каже, що пам’ятка архітектури завжди перебувала у поганому стані. Стіна живе ніби окремо від цілого будинку.

 

Вже давно тут проблеми з фундаментом, з просадками, з різними неконструктивними речами. Коли було менше транспортне навантаження, то він якось витримував. Але коли тут такі динамічні навантаження, то всі будинки в цьому районі руйнуються, – розповідає Ігор Панчишин.

 

Один з попередніх власників будинку почав укріпляти фундамент, щоб вберегти його від руйнування. Він намагався дещо укріпити, підреставрувати вікна, стіни, – каже Ігор Панчишин.

 

Начальник відділу охорони культурної спадщини Управління архітектури, дизайну та містобудівної діяльності Івано-Франківської міської ради Володимир Ідак розповідає, будинок на вулиці Січових Стрільців, 24 має декількох власників.

 

Важко їх разом звести. Характер руйнування говорить про те, що десь підмокає основа в фундаменті і власне тому й з’явилась тріщина, але власник цього приміщення провів комплекс робіт по стягуванні конструктиву.