В Україні можуть скасувати історико-містобудівні обґрунтування

Міністерство культури України має намір до 2019 року скасувати історико-містобудівні обґрунтування (ІМО), які встановлюють можливість будівництва об'єкта на певній ділянці населеного пункту.

Про це повідомила заступник міністра культури Тамара Мазур у ході круглого столу «Нове будівництво на територіях розміщення об'єктів культурної спадщини», організованого Офісом ефективного регулювання (BRDO), пише УНІАН.

 

"У нас є розроблений проект акта, який вже розглядається на урядовому комітеті. Ми чекаємо узгодження Мінрегіону (Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України - УНІАН), сподіваємося, воно буде. Якщо акт буде прийнято до Нового року, то наступного року будуть скасовані історико-містобудівні обґрунтування в тих населених пунктах, де є історико-архітектурні опорні плани, а з 2019 року - в принципі як інститут", - сказала Мазур.

 

Присутня на круглому столі депутат Київради Ольга Балицька зазначила, що використання історико-містобудівного обґрунтування неефективне.

 

"Щось у результаті повинно померти - або історичні частини міста, або цей інструмент. За останні два роки я не бачила жодного проблемного об'єкта, де не було б чинного історико-містобудівного обґрунтування. Один плюс: ці документи мають термін дії, і я сподіваюся, що там, де вони закінчуються, їх більше не буде продовжено", - сказала Балицька.

 

Довідково. Історико-архітектурні опорні плани - це плани, які фіксують розташування всіх нерухомих пам'яток історії та культури і нововиявлені об'єкти, з їх територіями та зонами охорони. Складаються на основі сучасних картографічних матеріалів або геодезичної зйомки. В Україні 401 населений пункт визначено історичним місцем.

 

Відповідно до закону «Про регулювання містобудівної діяльності», для населених пунктів у складі генпланів мають бути розроблені історико-архітектурні опорні плани. Станом на вересень 2017 року історико-архітектурні плани затверджено тільки у 86 населених пунктах.