Квартира в передмісті Івано-Франкіська: попит, ціни, тренди


У передмісті Івано-Франківська зараз купують квартири у тих забудовників, хто зумів заробити лояльність, втримати темпи будівництва і вибрати правильний формат ЖК.

 

У пріоритеті – продумані комплекси «місто в місті».

 

Ціни на квартири

 

До кінця березня і протягом квітня гривня стабілізувалася, долар закріпився на новому рівні, ринок нерухомості звикся з новими реаліями, навчився миритися і жити з ними. Деякі девелопери з фінансовим ресурсом і запасом міцності продовжили будівельні роботи, намагаючись відновити свій темп, хтось відкрив знову продажі.

 

На сьогодення істотної зміни вартості квартир в передмісті не відбулося, вона навіть дещо поповзла вгору. Житло в приміських населених пунктах подорожчали від 2 до 5%.

 

Забудовники взяли паузу щодо будівництва нових будинків. Варіантів стає менше, а попит зростає, тому ситуація така, що ціна буде зростати, тому що в наявності залишиться менше пропозицій. Фахівці сходяться в думці, що після закінчення кризи попит відновиться.

 

Що в тренді?

 

Квартири з терасами та балконами зараз у тренді. За словами експертів, найбільше виріс попит на 2-кім. квартири з площею 55-65 м² з двома санвузлами, терасою і балконом. Також популярністю користуються котеджі і таунхауси.

 

«Ринок заміської нерухомості ще не відчув всі наслідки та вплив коронакризи на цінову динаміку. Квартири в передмісті, як правило, купують не з метою інвестицій, а для себе, а в умовах нестабільності покупка нерухомості відійшла на другий план.

 

Ринок первинної нерухомості передмістя поки що балансує між попитом, що знову зароджуєть і ризиками вагомого падіння економіки у зв'язку з коронакризою, яке в першу чергу б'є по невеликих приміським гравцям. 

 

За словами експертів, є кілька ризиків, які тягнуть на дно приміський ринок первинної нерухомості.

 

  • - Невеликі компанії можуть «прогоріти», ринок «очиститься». Фінансова ситуація і несприятливий прогноз щодо економіки країни. Ринок передмістя – це невеликі локальні гравці, які будують за принципом «заробив – вклав у нове будівництво – заробив – вивів – добудовувати» і намагаються максимально продовжувати ланцюжок, вони дуже сильно залежать від грошей покупця і попиту.

 

  • - Багато компаній можуть просто не розрахувати свої сили і можливості в умовах загального скорочення попиту на ринку і не мати фінансової подушки для виконання зобов'язань перед покупцями та інвесторами по розпочатим об'єктах. Водночас — це хороший фільтр, який почистить ринок нерухомості від компаній з хаотичним способом роботи і допоможе кілька збалансувати попит і пропозицію. Слабкі гравці підуть, сильні битимуться за покупця концепціями ЖК.

 

  • - Забудовники будуть переводити відкладений попит в угоди. Купівельна спроможність через падіння ВВП і реальні доходи населення дуже сильно просядуть.

 

  • - Потрібна державна іпотека. Дати поштовх і допомогти приміському ринку нерухомості може державна іпотека під 10%, яку анонсував президент. Якщо мова буде про компенсацію процентних ставках і вигідних умовах кредиту, який поширюється на весь первинний ринок, а не на обраних гравців, у покупця з'явиться шанс отримати власне житло, а у сегмента драйвер для розвитку. Але тут дуже багато запитань щодо, як і коли це запрацює. Адже довгих грошей для дешевої іпотеки у більшості банків зараз немає, видавати кредити на житло собі в збиток ніхто не стане.

 

  • - Собівартість будівництва виросте і ціни можуть трохи підвищитися. Собівартість будівництва буде рости пропорційно подорожчанню двох основних складових — будівельних матеріалів та будівельно-монтажних робіт. Економити шляхом зниження якість використовуваних матеріалів або відсутності продуманої інфраструктури – шлях в нікуди. Зростання собівартості, серед інших чинників, служить виправданням бажанням девелоперів підняти цінник у своїх проєктах. Однак стримувати подорожчання середньозваженої ціни квадратного метра в новобудовах передмістя буде якраз обмежений попит.

 

До осені, якщо покупець активно почне повертатися на ринок, ціни можуть піти вгору. Але в передмісті зростання буде не такий значний і вагомий, як у Києві – не більше 2-5% середньозваженої по ринку до кінця року.

 

За матеріалами 100realty.ua