Українці стали активніше купувати квартири в новобудовах: названі причини

Найпопулярнішим залишається житло невеликих площ

На ринку нерухомості України вже почалося "осіннє загострення" – наприклад, ціни на оренду виросли на 12-20%.

 

Для ринку нерухомості взагалі характерна сезонність: активні весна і осінь, стабільна зима, за вирахуванням новорічних свят. Літній період відпусток і дач вважається найменш активним сезоном в сфері нерухомості – в цей час купівельна активність знижується в рази. 

 

Але цього літа столичний ринок первинної нерухомості не пережив традиційного сезонного спаду. У сегменті новобудов економ-і комфорт-класу в Києві продажі зросли на 16%, якщо порівнювати з весною. Про це розповіла заступник директора з комерційних питань "ІБК Обрій" Олеся Перчак, передає портал Minfin.

 

"Спостерігалося збільшення кількості звернень з приводу придбання квартир в новобудовах в порівнянні з аналогічним періодом 2017 г. Кількість угод зросла в порівнянні з минулим літом – в середньому на 23%. Основними причинами стали девальвація гривні і маркетингові програми стимулювання попиту, пропоновані девелоперами", – зазначає Перчак.

 

За її словами, найбільшим попитом користуються одно- і двокімнатні квартири. Понад 35% із загального обсягу проданих квартир придбано в розстрочку від забудовника.

 

"З точки зору покупки, саме літо – час вигідних пропозицій на ринку первинної нерухомості. Девелопери цілком логічно реагують на літній спад купівельної активності – вони розігрівають попит за допомогою вигідних акцій, більш високих знижок і різноманітних подарунків. У середньому по ринку знижки виросли зі стандартних 3-5% до 15-25%. Найбільш значущі дисконти, як правило, пропонувалися на виділений пул квартир, або були приурочені до свят. Подарунки при покупці квартири покупцям цікаві, але в меншій мірі, ніж грошові знижки. Проте, девелопери пропонували і подарунки, пов'язані з комплектацією майбутньої квартири – ремонт, комору або машиномісце", – пояснила Перчак.

 

Вона також зазначила, що девальвація гривні з 26,09 до 28,05 грн/дол. викликала сплеск купівельної активності на первинному ринку житла в сегменті економ-і комфорт-класу.

 

"Період курсових стрибків сприятливий для покупців, які відкладають кошти на квартиру в валюті. Оскільки в бюджетних новобудовах ціна квадратного метра сформована в гривні і девелопери оперативно не реагують підвищенням цін на падіння курсу гривні", – підкреслює експерт.

 

На кількох об'єктах підвищення цін відбулося в другій половині серпня. Однак аналітичні дані свідчать, що ціни виросли не пропорційно курсу долара. З урахуванням девальвації гривні на 7,5%, ціна пропозиції в новобудовах економ-і комфорт-класу за літо виросла в середньому на 3,2%.

 

Експерт прогнозує, що ціна на квартири в бюджетних новобудовах ще виросте на 3-5%.