Франківській Ратуші повернули автентичні двері. ФОТО


У Ратуші Івано-Франківська встановили автентичні вхідні двері.

 

Про це розповіла авторка ініціативи "Івано-Франківськ, який треба берегти" Марія Козакевич, пише Суспільне Карпати.

 

"Давно хотіли навести лад з дверима в ратушу. Чотири роки тому писали великий грантовий проєкт на Євросоюз. На жаль його не виграли. Підійти масштабно: двері, вікна, вентиляція, підвали", - каже Марія Козакевич.

 

Вона пояснює, минулого року реставратори з'ясували, як виглядали двері колись.

 

"Тому що 20 років тому, коли проводили реконструкцію ратуші, там поміняли вікна, двері, позолотили купол, — провели багато змін не на краще. І ми не знали, як виглядали попередні двері".

 

 

В Івано-Франківському обласному архіві знайшли відповідне креслення. І почали шукати кошти. Подалися на грант, який підтримує Євросоюз, і в кінці 2019-го року перемогли.

 

"Шукали також за фотографіями. Але в найкращій якості, як не наближай, важко роздивитися деталі: наче видно перехрещення, але, наприклад, ручку побачити взагалі неможливо", - пояснює Марія Козакевич.

 

На початку 2020-го почали роботу. Хотіли встигнути зробити подарунок місту до 80-річчя будівлі ратуші та до 85-річчя краєзнавчого музею, який розташований в ній.

 

Марія Козакевич розповідає, що вигляд дверей відповідає тогочасному стилю міжвоєнного періоду.

 

"Двері берестяні. Вставили фацетоване скло. Зробили ручку з кольорових металів — латуні та хрому. На жаль, про ручку і скло відомостей не було. Столярка повністю повторює історичний вигляд дверей".

 

Реставраторка каже, що вони хотіли зробити ще й тамбур, але не вистачило грошей проєкту. Якщо знайдуть кошти, зроблять його скляним, з розсувними дверима. Бо дерев'яний буде дуже масивним.